Σύντομες σημειώσεις από το GENKA Wine Fair

Η εκδήλωση:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπω τελευταία να γίνονται μικρές εκδηλώσεις από εισαγωγείς, διακινητές ή κάβες, που προσφέρουν μια γνωριμία με την γκάμα τους και επιτρέπουν στον καταναλωτή να προσθέσει ετικέτες (είτε μάρκες είτε περιοχές ή ποικιλίες) στα κρασιά που τον ενδιαφέρουν. Μια τέτοια εκδήλωση έγινε πριν δυο Κυριακές στο Hilton και ήταν η εκδήλωση της ΓΕΝΚΑ Εμπορικής.

Το μέρος:

Hilton. Χρειάζεται να πω τίποτα άλλο; 🙂

Η ημέρα:

Αν είσαστε γονείς, θα ξέρετε ότι έχει ανοίξει η σαιζόν των παιδικών πάρτυ. Στην προσπάθεια να χωρέσω υποχρεώσεις, επιθυμίες και ανάγκες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο που, όσο και να προσπαθήσεις διαρκεί μόνο 48 ώρες, κατάφερα τελικά να βρεθώ Κυριακή απόγευμα, πριν από το σινεμά. Σύντομα και στοχευμένα, προσπάθησα να χρησιμοποιήσω και αυτή την έκθεση όπως όλες: για να δοκιμάζω είτε παραγωγούς που δεν ξέρω είτε καινούργια κρασιά ή, τέλος, κρασιά που έχω πολύ καιρό να δοκιμάσω. Δεν πέρασαν πολλά από το ποτήρι μου, λόγω χρόνου, αλλά έμεινα πολύ ικανοποιημένος από αυτά που δοκίμασα.

Οι δοκιμές και οι εντυπώσεις μου:

Η ΓΕΝΚΑ είχε κόσμο και κοσμάκη στα stands. Δυνατά διεθνή brand names (Antinori. Guigal, Hugel, Baron Philippe de Rothschild, Robert Mondavi, Penfolds, Rosemount, Graham’s Port, κοκ) και σε αρκετές περιπτώσεις κόσμο από την ίδια την φίρμα να σερβίρει. Η προσπάθεια ήταν πολύ καλά οργανωμένη, ποτήρια, χαρτιά σημειώσεων, ενημερωτικά φυλλάδια ήταν στην διάθεση του επισκέπτη ανά πάσα στιγμή, παρότι η έκθεση κόντευε να τελειώσει.

Ξεκίνησα με μια μίνι διαδρομή μεταξύ διαφόρων Pinot Noir. το Selected Vineyard Pinto Noir Gibsons Run από τη φίρμα Coopers Creek (Νέα Ζηλανδία) ήταν τυπικό, όχι ιδιαίτερα περίπλοκο ή απαιτητικό, αλλά ευχάριστο. Κρασί φτιαγμένο για να αργοπίνεται μόνο του μάλλον παρά με φαγητό, δεν με ενθουσίασε. Ακόμα πιο κάτω θεωρώ ότι είναι το Yabby Lake Pinot Noir, από την Αυστραλία. Βασικό πρόβλημα του συγκεκριμένου: έντονο βαρέλι. Μεγάλη αμαρτία γενικά αυτή, για τα Pinot Noir ειδικότερα είναι θανάσιμη!

Στην απέναντι πλευρά της αίθουσας βρέθηκα στην πατρίδα της ποικιλίας και σε δύο πάγκους negociants της Βουργουνδίας. Προτίμησα να μείνω στον Faiveley, που τον θεωρώ μάλλον πιο σταθερό από τον Bouchard Pere & Fils και το στυλ του οίκου ταιριάζει περισσότερο στα γούστα μου. Πάντως, οι περισσότερες Βουργουνδίες που καταλήγουν στο ποτήρι μου είναι L.Jadot – μακάρι να μπορούσα να αγοράζω DRC ή να είχα την πρόσβαση σε μικρούς παραγωγούς που έχουν μερικοί – μερικοί, (ναι, είμαι ζηλιάρης!) αλλά λέω και πάλι καλά! 🙂

Επανέρχομαι: μεγάλο θέμα με την Βουργουνδία λοιπόν είναι η χρονιά του 2005. Αν μπορείτε να αρπάξετε μπουκάλια της σοδειάς αυτής, μην το συζητάτε καν: βουρ! Θυμάμαι κάποιες πολύ λαχταριστές φιάλες, με κρασί που κυριολεκτικά δεν μπορούσες να σταματήσεις να το απολαμβάνεις και ήταν απλό Bourgogne rouge, όχι κάποιο cru ή ακόμα και villages! Έτσι, το Bourgogne rouge 2006 το βρήκα μάλλον απογοητευτικό. Είναι καλοφτιαγμένο κι έντιμο, αλλά δεν συγκρίνεται με την απόλαυση που χάριζε απλόχερα η προηγούμενη χρονιά. Χάρηκα όμως που δοκίμασα δύο διαφορετικά Villages 2005 και μάλιστα που διαπίστωσα τον χαρακτήρα τους όπως ακριβώς τον περιγράφει η βιβλιογραφία: το VosneRomanee 2005 ήταν ξεχωριστό, με μεθυστικό άρωμα και αριστοκρατικό χαρακτήρα, ενώ το Nuits St.Georges 2005 είχε ένταση σε χρώμα, τανίνες και οξύτητα, αν και ήταν πιο ακατέργαστο και ελαφρώς απότομο στο τελείωμα. Μου έκανε εντύπωση που κάποιοι αισιόδοξοι ερχόντουσαν στο stand και ζητούσαν (κατ’ ευθείαν) να δοκιμάσουν κάποιο από τα Grand Cru του οίκου – πολύ φυσικά, δεν υπήρχαν διαθέσιμα…

Τι πιο φυσική συνέχεια για μια Βουργουνδία από το Barolo; Στο stand του Gaja δοκίμασα (και απόλαυσα) το Barolo da Gromis. Το κρασί περνάει 12 μήνες σε barrique και άλλους 12μήνες σε μεγάλο βαρέλι. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο Nebbiolo, με τανίνες που μοιάζουν σχεδόν κρυμμένες, ελκυστικό, απαλό, θηλυκό. Υπέροχο – αλλά και το κόστος του, με προτεινόμενη λιανική στα € 56 δεν είναι καθόλου λίγο.

Πέρασα μετά στην Ισπανία. Έχοντας πιει αρκετές Rioja στη ζωή μου (και μάλιστα μου κακοφαίνεται που δεν τις βρίσκω πιο συχνά στην Ελλάδα) νιώθω αρκετά εξοικειωμένος με την πιο γνωστή περιοχή της Ισπανίας, αλλά και με την Ribera del Duero. Η ζώνη που με συναρπάζει τα τελευταία χρόνια είναι το Priorato. Δοκίμασα λοιπόν το Priorat Salmos 2005, ένα μείγμα Cabernet Sauvignon Merlot Carignano (ή ίσως Garnacha, o οινοχόος του πάγκου δεν ήταν σίγουρος). Ήταν πυκνό και στιβαρό, πολύ νεαρό ακόμη, καλόγνωμο, με απαλές τανίνες και εξαιρετική επίγευση. Το συγκεκριμένο με προτεινόμενο κόστος , € 22 θεωρώ ότι έχει εξαιρετική σχέση τιμής – ποιότητας. Όσο ιεροσυλία κι αν ακουστεί, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από το Barolo που έπινα λίγο πριν.

Έκλεισα την βραδιά μου στον πάγκο του Marques de Caceres, όπου δοκίμασα την Rioja Reserva (ωραίο χρώμα, αλλά ίσως λίγο απλό για την λιανική του) και την Rioja Gran Reserva, (πυκνό χρώμα, ελκυστική μύτη, ωραία επίγευση, ξηρό τελείωμα, λίγο άγριες τανίνες). Το Gaudium είχε δυστυχώς τελειώσει.

Τι συγκράτησα:

Πολύ σύντομα; Ότι τέτοιες μίνι εκδηλώσεις αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω, ειδικά αν πηγαίνει κανείς προετοιμασμένος ότι είναι φύσει αδύνατο να δοκιμάσει τα πάντα. Ότι δεν προξενούν πια έκπληξη σε μια Αθήνα που τις θεωρεί φυσιολογικές – έχει αρχίσει να υπάρχει αρκετό οινοφιλικό κοινό για πιο τολμηρά πράγματα. Ότι εντάσσονται εύκολα σαν τμήμα μιας εξόδου, και ίσως γιαυτό βλέπεις με ευχαρίστηση τον κόσμο να είναι dressed up λιγάκι για την περίσταση. Και ότι η ποικιλία και η πληθώρα των επιλογών που έχουμε πια στην διάθεσή μας δείχνει ίσως καλύτερη από ποτέ. Μέχρι το επόμενο event – στην υγειά μας!

ΥΓ: Αναλυτικότερη (και καλύτερη!) αναρτήση για το event θα βρείτε εδώ. Προσπάθησα να βάλω και link για το αντίστοιχο ποστ του hungryforhungry αλλά στάθηκε αδύνατο (αυτά τα κομπιούτερ είναι συσκευές του διαβόλου!) Εγώ σημείωσα ουσιαστικά δυο – τρεις ετικέτες που θα αναζητήσω στις κάβες μέσα στο χειμώνα που μας έρχεται και τις προτείνω κι από εδώ.

Advertisements

6 comments on “Σύντομες σημειώσεις από το GENKA Wine Fair

  1. Ο/Η Kostas P. λέει:

    Ωραίος μπαμπάκη, τα γούστα μας μου φαίνεται ταιριάζουν! Στάθηκα και εγώ στον Faiveley όπου απόλαυσα το Nuits St Georges ενώ τις προάλλες που πέρναγα από το Cellier στο κέντρο ζαχάρωνα τα Salmos στη βιτρίνα. Νομίζω τα είχε αναφέρει κάποτε και ο Θόδωρος και μάλον πρέπει σύντομα να αποκτήσω κάνα μπουκαλάκι…

  2. Ο/Η FoodJunkie λέει:

    Εγώ δυστυχώς το έχασα το δρώμενο…Συμφωνώ για το Pinot Noir πάντως, κρίμα να το πνίγεις με βαρέλι.

  3. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Kostas P.:
    Αααααα, όλα κι όλα! Να περάσω πρώτα εγώ να πάρω την κούτα μου από τα Priorat, και μετά κάνε ό,τι θέλεις! χε χε χε 😉

    @FoodJunkie:
    Γενικά να πνίγεις με βαρέλι είναι πρόβλημα – ειδικά με το pinot είναι βλασφημία! 🙂
    Πάντως οι μήνες που έρχονται δείχνουν γεμάτοι. Πέρα από κάβες (βλ. ας πούμε την καινούργια ανάρτηση για το πρόγραμμα του Ανθίδη) θα γίνονται σίγουρα πολλά αντίστοιχα δρώμενα. Όλο και κάτι καλό θα πετύχεις, είμαι σίγουρος.

  4. Ο/Η mpampakis λέει:

    Update περί Λίθοινου και μαραθωνίου:
    Χμ, μόλις τσέκαρα τις ημερομηνίες. Θα είμαστε εκδρομή στο Καρπενήσι… 😦
    Έχει καταντήσει σχεδόν εκνευριστικό!

  5. Ο/Η Kostis λέει:

    Καλησπέρα και από μένα. Ευχαριστώ για την αναφορά στο μπλογκ μου! Η αλήθεια είναι πως μερικές φορές ακόμη και εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερός για αυτό το περασμά μου από την Βουργουνδία αλλά δεν ξέρω τι θα κάνω όταν έρθει ο καιρός να φύγω!
    Πάντως οι Faiveley, Bouchard και Jadot είναι από τους καλύτερους négociant στην Βουργουνδία οπότε πάλι καλά είναι. Ειδικά από τον Jadot έχω πιει φανταστικά κρασιά. Το πρόβλημα θα ήταν αν είχες να επιλέξεις μεταξύ Patriarch, Chanson και Bichot για παράδειγμα που είναι πολύ δημοφιλείς αλλά τα κρασιά τους τα βρίσκω τελείως αδιάφορα…

  6. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Kostis:
    «δεν ξέρω τι θα κάνω όταν έρθει ο καιρός να φύγω»
    Δύσκολο αυτό! Θα στοκάρεις σίγουρα, αλλά από εκεί και πέρα, δύσκολο.
    Δεν παραπονιέμαι για κανέναν από τους τρεις φυσικά. Για τον Bichot, ναι, θα παραπονεθώ, αλλά για κανέναν εκ των τριών που αναφέρουμε παραπάνω. Τον Patriarch δεν τον ξέρω και φαντάζομαι ότι δεν θα χρειαστεί να τον μάθω κι όλας… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s