Αφού σας λέω ότι δεν είμαι αλκοολικός!

Πριν λίγες μέρες δείπνησα σε ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια της Αθήνας που σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα γαλλικού μπιστρό – ίσως είναι το μοναδικό που πετυχαίνει τόσο τις αυθεντικές γεύσεις. Δεκαπέντε φιλέτα, δεκαπέντε εντρακότ, με τις ίδιες σάλτσες και μάλιστα πολύ καλοφτιαγμένες. Δεν τα πετυχαίνεις αυτά κάθε μέρα.

Καθίσαμε λοιπόν και η καλή μου έθεσε το θέμα επί τάπητος «Αποφάσισα ότι μου αρέσει το Merlot.» Έκανα ότι δεν άκουσα, αλλά εκείνη επέμεινε. Τι να κάνω κι εγώ, ο πτωχός πλην τίμιος εραστής του Pinot Noir, αποφάσισα να της κάνω το χατήρι και με τα μοσχαρίσια φιλέτα / εντρεκότ που θα έφταναν σύντομα μπροστά μας (ψημένα ακριβώς όπως τα ζητήσαμε!) να ακολουθήσω την συμβατική σοφία που λέει claret και συγκεκριμένα Merlot.

Πήραμε το Chateau Julia του Κ. Λαζαρίδη, έχοντας προηγούμενη (θετικότατη) εμπειρία από τα λευκά της σειράς. Το κρασί ήρθε και ήταν γενναιόδωρο, πλούσιο, τραγανό σχεδόν. Χαρωποί προχωρήσαμε με το γεύμα μας όταν συνειδητοποιήσαμε ότι με δυσκολία τελειώσαμε το πρώτο ποτήρι. Με το τέλος του γεύματος δεν είχαμε καν τελειώσει ένα μπουκάλι – και μιλάμε για ένα ζευγάρι ανθρώπων που συνήθως παλεύει την στάθμη και στο δεύτερο! Το χρώμα ήταν ένα αστραφτερό μαύρο, η μύτη ζεστή και ορεκτική, η επίγευση νόστιμη. Τι έφταιγε; Το βρήκα μετά από λίγο: το 14,5% αλκοόλ, να τι έφταιγε!

Το αλκοόλ είναι φυσικά αναπόσπαστο τμήμα του κρασιού, διαφορετικά θα πίναμε όλοι Ribena. Ωστόσο, δεν ξέρω τι είδους άνθρωποι αντέχουν να πιουν μισό μπουκάλι με τόση αλκοόλη μέσα του που πρέπει να χρησιμοποιείς μαχαιροπήρουνο αντί για ποτήρι! Σοβαρά τώρα, μπορεί στην πρώτη ή δεύτερη ή τρίτη γουλιά να ευχαριστιέσαι τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρασιού – άλλωστε, το άφθονο αλκοόλ δίνει πλούτο και στρογγυλάδα. Μετά από λίγο όμως, το στόμα κουράζεται. Ακόμα και με ένα κλασσικό κομμάτι κρέατος, η άφθονη πρωτείνη αποδεικνύεται λίγη.

Η τρέλα για υπερ-ώριμα σταφύλια έχει γεμίσει τον τόπο κρασιά με 14% και 14,5% αλκοόλ – και το όριο δεν είναι τυχαίο, καθώς από κει και πάνω αλλάζει ο συντελεστής ΦΠΑ! Η γνώμη μου; Είναι κρασιά blockbuster. Εντυπωσιάζουν με τα ειδικά εφέ τους και την πληθωρικότητά τους, αλλά τελικά κουράζουν. Δεν είναι όλα έτσι φυσικά, όμως σε τόσο υψηλό αλκόολ πρέπει και όλα τα άλλα χαρακτηριστικά (π.χ. οξύτητα) να είναι πολύ υψηλά για να ισορροπεί το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι δύσκολο. Προτιμώ τα σεμνά 12% και 13% παρά τα αδάμαστα κτήνη που πλησιάζουν περισσότερο την περιοχή του Port παρά αυτήν του επιτραπέζιου οίνου.

Αντιγράφω από τον Alpha Wine Guide 2008: «Ένα πληθωρικό και πλήρες σύνολο που, παρά το αλκοόλ, διατηρεί την κομψότητά του» – η έμφαση δική μου. Διαφωνώ εν μέρει. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετικό να δοκιμάζεις το κρασί σε μια διαδικασία γευσιγνωσίας και διαφορετικό να το καταναλώνεις. Μπορεί να απολαμβάνω το αλκόολ μου, αλλά – πιστέψτε με – δεν είμαι αλκοολικός. Και ναι μεν το συγκεκριμένο κρασί είχε ένα σωρό θετικά πάνω του, αλλά σε συνθήκες τραπεζιού κούραζε, και κούραζε αδικαιολόγητα.

Σχετικά θυμήθηκα κάτι που είχα διαβάσει: πριν από χρόνια είχαν ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του Ch.Haut Brion να σχολιάσει την γνώμη των κριτικών που λέγανε ότι το Ch.Haut Brion 1982 δεν είναι τόσο καλό όσο το Ch.Latour 1982 κι αυτός απάντησε ότι τα κρασιά του τα φτιάχνει για να πίνονται μαζί με φαγητό και όχι μαζί με το Ch.Latour. Θα ήμουνα ευτυχής να το βλέπω αυτό: κρασιά που φτιάχνονται με σκοπό να καταναλωθούν από αληθινούς καταναλωτές, γύρω από ένα αληθινό τραπέζι και όχι μόνο για να εντυπωσιάσουν σε μια γευσιγνωσία λίγων γουλιών. Θα έδινε άλλη εντιμότητα στα ποτήρια μας.

Advertisements

2 comments on “Αφού σας λέω ότι δεν είμαι αλκοολικός!

  1. Ο/Η Kostis λέει:

    Ουδέν σχόλιο. Το ποστ τα λέει όλα!

  2. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Κωστής:
    Και πρόσεξε, το παράδειγμα δεν είναι ένα κρασί που δεν είναι καλό. Είναι όμως ένα κρασί υπερβολικό.
    Έχω πιει και 14-άρια που υποστηρίζαν την αλκοόλη τους χωρίς να ενοχλεί καθόλου, χωρίς να γινεται θέμα. Τα θεωρώ όμως την (ευχάριστη) εξαίρεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s