Get connected!

Με αφορμή τα σχόλια του προηγούμενου ποστ, σκεφτόμουνα την εφοδιαστική αλυσίδα (γουάου!) μέσω της οποίας φτάνει το κρασί στο ποτήρι μας. Δεν θα πέσετε από τα σύννεφα αν ισχυριστώ ότι δεν αρκεί να θέλεις να πιεις ένα κρασί, πρέπει να καταφέρεις να το φέρεις μέχρι το ποτήρι σου.

Υπάρχουν κρασιά που κυκλοφορούν ευρέως, και μάλιστα είναι αξιοπρόσεκτα καλοφτιαγμένα, σε σχέση με αυτά που έβρισκες στο εμπόριο μέχρι πριν 12-15 χρόνια. Αν όμως θες να ξεφύγεις από την ζώνη των «μέχρι 6 ευρώ» ή από την Ελλάδα (χωρίς να σημαίνει αυτό , πρέπει να οργανωθείς κάπως. Άλλωστε, η πληθώρα προελεύσεων, ποικιλιών και τύπων κρασιών είναι ένας ακόμα λόγος να ενθουσιάζεσαι με τον κόσμο του οίνου. Πώς όμως θα τα βρεις στο κελάρι, το τραπέζι και το ποτήρι σου;

Η πρώτη απάντηση είναι η εύκολη: το σούπερ-μάρκετ. Μπορεί να είναι χρήσιμο για μερικά κρασιά για το καθημερινό τραπέζι, αλλά μέχρι εκεί. Τα μπουκάλια είναι όρθια ποιος ξέρει πόσες μέρες, ζεσταίνονται από δυνατό φωτισμό και η γκάμα είναι περιορισμένη.

Μετά υπάρχουν οι κάβες. Μπορεί κανείς να απευθυνθεί στις μεγάλες κάβες της Αθήνας, όπως ο Ανθίδης, το Cellier, το Wine Garage, κλπ. Βρίσκεις ένα σωρό καλούδια και το προσωπικό τους έχει γνώσεις για την γκάμα που προσφέρουν (τουλάχιστον στις πιο mainstream επιλογές – αν για παράδειγμα ξεκινήσεις να συζητάς για διαφορές μεταξύ οίκων Port, θα υπάρχει ζήτημα). Είναι πολύ όμορφες και ενημερωμένες κάβες, όμως πόσο συχνά μπορούμε να τις επισκεπτόμαστε;

Η διαφορά με την κάβα της γειτονιάς είναι ότι στην δεύτερη μπορείς να πετύχεις την προσωπική σχέση. Η προσωπική σχέση είναι το διαβατήριο για το ιδιαίτερο και το διαφορετικό, για το «σου φύλαξα κάτι που πρέπει να δοκιμάσεις». Επιπλέον, ακόμα και αν ο καβίστας δεν φέρνει κάτι σπάνιο, έχει έναν προμηθευτή από πίσω του, κάποια εμπορική εταιρεία. Ζητήστε του την πλήρη λίστα της εταιρείας και δείτε αν μπορείτε να παραγγείλετε μικρές ποσότητες από κρασιά που κανονικά ο ίδιος δεν διαθέτει.

Ένα επίπεδο πιο πάνω είναι τα wine clubs. Με μια μικρή συνδρομή μέλους λαμβάνεις ενημερωτικά, προτάσεις, προσκλήσεις σε δοκιμές και εκδηλώσεις. Ξέρω σίγουρα τον Κύκλο των Οινοφίλων (Οινέα) και το Cellier Wine Club. Αν πρέπει να καθορίσουμε λίγο την διαφορά ύφους μεταξύ των δύο, θα έλεγα ότι το πρώτο δίνει έμφαση στην προσφορά πολλών και διαφορετικών ετικετών. Το στίγμα του είναι η εξερεύνηση του παγκόσμιου αμπελώνα, και η καλή σχέση ποιότητας – τιμής (χωρίς να σημαίνει ότι δεν βρίσκεις και ακριβά διαμαντάκια – τα τελευταία χρόνια μάλιστα προσφέρει και αγορές en primeuer). Το δεύτερο δεν έχει τόσο έμφαση στην αγορά φιαλών όσο στις συνευρέσεις (λέξη των ημερών κι αυτή) και στις γευσιγνωσίες. Σημειώστε ότι τα wine clubs κανονίζουν συχνά – πυκνά και εκδρομές σε αμπελουργικές ζώνες, με τους παραγωγούς να ανοίγουν τα οινοποιεία τους και να προσφέρουν συχνά οι ίδιοι μια ξενάγηση στους εκδρομείς, καθώς τα μέλη αντιμετωπίζονται ως δυνητικά σημαντικοί πελάτες. Αξίζει σίγουρα να τα δοκιμάσετε για ένα χρόνο και να καταλήξετε αν σας ταιριάζουν ή όχι.

Τέλος, για να δοκιμάσεις κρασιά (και όχι απαραίτητα να τα προμηθευτές) υπάρχουν οι εκθέσεις που γίνονται (αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε Oinotelia και φέτος είναι χρονιά με Οινόραμα) αλλά και βραδιές γευσιγνωσίας στα πλαίσια μιας λογικής σεμιναρίων, όπως αυτές που οργανώνει ο Οίνος ο Αγαπητός του Δημήτρη του Χατζηνικολάου. Ξέρω ότι μπορείς να συμμετέχεις ακόμα και αν δεν είσαι μαθητής των σεμιναρίων του κι ότι το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από εκδήλωση σε εκδήλωση – το αφιέρωμα στο Κτήμα Αβαντίς ας πούμε στις 31 Ιανουαρίου δεν είναι μια καλή ευκαιρία για το Syrah Collection που λέγαμε; 😉

Έτσι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάζεις νέα κα συναρπαστικά ποτήρια είναι ακριβώς αυτός: σταθερή και πολύπλευρη σύνδεση με την αλυσίδα του κρασιού. Κάθε προσπάθεια θα ανταμειφθεί!

Advertisements

15 comments on “Get connected!

 1. Ο/Η Gianni λέει:

  Ξεκινάω από αυτό που χάνω.
  Δεν θα είμαι εδώ 31 Ιανουαρίου.
  Θα είμαι όμως Δυτική Μακεδονία για αρκετές μέρες και το επόμενο Σ/Κ ίσως επισκεφτώ το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο.
  Ξεκινώντας από αυτή την επίσκεψη να συμπληρώσω το κείμενο.
  Και οι επισκέψεις στα οινοποιεία βοηθούν. Εκεί βλέπεις και ποιος είναι ο οινοποιός με μεράκι, βλέπεις καθαριότητα, χώρους, γνωρίζεσαι. Μπορείς και να προμηθευτείς και συχνά μάλιστα σε καλύτερες τιμές.
  Πιστεύω όμως πως οι εκδηλώσεις (Οινοτέλεια, Οινόραμα, Βορεινά, Δρόμοι Κρασιού κτλ) που πολύ συχνά πλέον γίνονται μας βοηθούν να δοκιμάζουμε δεκάδες κρασιά.
  Να συμπληρώσω πως δοκιμές – παρουσιάσεις γίνονται και στις κάβες. Κάποιες εκ των οποίων εξαιρετικές.
  Έχοντας δοκιμάσει και τα wine clubs αλλά και την κάβα της γειτονιάς (που τελικά εμένα δεν είναι στην δική μου γειτονιά αλλά ο τύπος με κέρδισε και χαλάλι η εκδρομούλα στην παραλία αφού ο τύπος έχει γνώσεις και κάνει και καλές προτάσεις.
  Μια άλλη πηγή δοκιμών – πληροφόρησης είναι κάποια ειδικά δείπνα με οινικά αφιερώματα. Εδώ δυστυχώς δεν πηγαίνω συχνά λόγω χρόνου αλλά όσες φορές το δοκίμασα δεν το μετάνιωσα.

 2. Ο/Η Kostas P. λέει:

  Οι επισκέψεις στα οινοποιεία είναι must και ππροσωπικά πιστεύω ότι προσφέρουν καλύτερη εμπειρία και άποψη απ’ ότι οι εκθέσεις. Στις εκθέσεις δοκιμάζεις πολλά κρασιά σε λίγο χρονικό διάστημα μέσα σε ένα χώρο με πολύ κόσμο, βαβούρα, κλπ. Η ατμόσφαιρα στο οινοποιείο ταιριάζει πιο πολύ με τη φιλοσοφία του κρασιού. Ησυχία, ηρεμία, δοκιμάζεις ότι θες με το πάσο σου, κουβεντούλα με τον οινοποιό και συνολικά σωστότερη άποψη για το κρασί. Βέβαια δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς άποψη για πολλές διαφορετικές ετικέτες.
  Thanks για το tip για το Αβαντίς -δεν ήξερα ότι ο Χατζηνικολάου έχει site-. Παρεμπιπτόντως το επόμενο σ/κ μπορεί να είμαι και γω κατά Φλώρινα μεριά και το κτήμα Άλφα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μου. (να δω αν θα προλάβω να συνδυάσω Νάουσα και Αμύνταιο σε μία μέρα).
  Κάβα της γειτονιάς εγώ έχω κάνει τον Ανθίδη και λόγω προσωπικής σχέσης που ανέπτυξα με τον καιρό, και λόγω εξυπηρέτησης και τιμών. Καλές κάβες που επισκέπτομαι συχνά-πυκνά είναι και οι Club du Vin στα Ιλίσια, Vinifera και Λίθοινον στη Σαρωνίδα (με τις γνωστές εκπληκτικές γευσιγνωσίες που κάνει).

 3. Ο/Η ikd λέει:

  Ναι, χάνεις όμως τον γνωστό κουμπάρο από το χωριό που έχει το καλό κρασί, το αγνό, το «χωρίς φάρμακα» 🙂 🙂

  Εδώ, εκτός των τειχών και μακριά από το κλεινόν άστυ, έχουμε το
  vinum να πίνουμε και να αγοράζουμε κανένα καλό μπουκαλάκι.

  Ι.

 4. Ο/Η mpampakis λέει:

  Καλημέρα,

  @Γιάννης:
  Έχεις δίκιο για τις επισκέψεις σε οινοποιεία, κακώς δεν τις ανέφερε. Το μόνο μειονέκτημα; Νιώθω λίγο άβολα αν φτάσω στο οινοποιείο, τους βάλω να μου δώσουν να δοκιμάσω ό,τι έχουν και δεν έχουν και τελικά δεν πάρω τίποτα. Θα μου πεις, δύσκολο αυτό, γιατί θα έχω προ-επιλέξει το οινοποιείο. Ναι, αλλά και πάλι υπάρχει μια μικρή αίσθηση πίεσης. Καταλαβαίνεις τι εννοώ;
  Χωρίς να απορρίπτω την κατά μόνας επίσκεψη στα οινοποιεία (σκοπεύω μάλιστα να κάνω ένα ΣΚ με φίλους στη Νεμέα εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου), έχω την εντύπωση ότι συμφέρει στα πλαίσια ενός wine club. Ανοίγουν οι πόρτες πιο διάπλατα και όλο και κάποιοι θα ψωνίσουν, ακόμα κι αν εγώ διαλέξω την…αποχή.
  Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ θετικό ότι όλο και περισσότερα οινοποιεία φροντίζουν να είναι επισκέψιμα και με αντίστοιχους όμορφους χώρους.
  Πολύ θα χαρώ το report για το Κτήμα Άλφα. 🙂

  @Κώστας:
  Ναι, η ατμόσφαιρα είναι σίγουρα διαφορετική και πιο χαλαρωτική στο οινοποιείο. Επιπλέον, μαθαίνεις περισσότερα για το πώς φτιάχνουν τα κρασιά τους, εκτιμάς την διαδικασία που εφαρμόζουν κι έχεις πιθανότητες για να δεις το ίδιο κρασί από διαφορετικούς τρύγους. Ο μόνος μικρός δισταγμός που έχω είναι αυτός που γράφω και στον Γιάννη παραπάνω: μου φαίνεται περίπου αγένεια να φύγω με άδεια χέρια και έτσι πρέπει να είμαι πολύ σίγουρος για το πού πηγαίνω.
  Μεγάλο πλεονέκτημα να είσαι κοντά στον Ανθίδη (Κηφισίας?). Αυτό το υπόγειο με τα κρασιά είναι πραγματικά ένας μικρός παράδεισος. Και τις γευσιγνωσίες του Λίθοινον (για τις οποίες να είσαι καλά που με κρατάς ενήμερο) λυπάμαι που δεν τις έχω καταφέρει ως τώρα. Η έμφαση στο «ως τώρα», γιατί δεν νομίζω να μου την γλυτώσουν την επόμενη φορά!

  @ΙΚΔ:
  Τέτοια χασούρα και πώς την αντέχουμε! LOL! 🙂
  Ξέρεις, ίσως τα wine clubs να είναι ακόμα σημαντικότερα για τους εκτός Αθηνών, αφού σου δίνει πρόσβαση σε φιαλές που διαφορετικά αποκλείεται να δοκιμάσεις. Όχι ότι το vinum δείχνει κακό, κάθε άλλο θα έλεγα.

 5. Ο/Η Gianni λέει:

  Ναι το θέμα της «ευγένειας» στο να πάρεις κάτι δεν το έχω λύσει.
  Από την άλλη μέχρι τώρα με μικρή παρέα πηγαίνω μόνο σε οινοποιεία που εκ των προτέρων γνωρίζω τι τουλάχιστον θα πάρω.
  Ομαδικά δεν κατάφερα ποτέ να πάω, δεν με βόλευαν οι ημερομηνίες.
  Σε κάποιο οινοποιείο στη Νάουσα, που πηγαίνω συχνά και φορτώνω και για φίλους, έχω πετύχει και καλύτερες τιμές.

 6. Ο/Η Gianni λέει:

  Ναι στον οινομαραθώνειο αξίζει να έρθεις.
  Ο επόμενος θα είναι τον Ιούνιο με λευκά.

 7. Ο/Η mpampakis λέει:

  @Γιάννης:
  Ωραία, αναμένω τότε αποκαλυπτικό mail για τη Νάουσσα. 😉
  Πήγα Οινοτέλια την Κυριακή, πρέπει να γράψω για αυτό (μόλις βγω από το μεσημερινό meeting). Δοκίμασα αρκετά πράγματα που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και που μου αρέσαν πολύ. Αναμείνατε ενημέρωση!

 8. Ο/Η Kostas P. λέει:

  Γιάννη, ποιό οινοποιείο στη Νάουσα;;
  Ανεβαίνω και γω αυτό το σ/κ προς τα πάνω και ελπίζω να φτάσω μέχρι Αμύνταιο καιρού επιτρέποντος.
  Περιμένω εντυπώσεις από Οινοτέλια για ανάλογο σχολιασμό.

 9. Ο/Η Gianni λέει:

  Κώστα ελπίζω να σε πρ[ολαβα.
  Στον Χρυσοχόου πηγαίνω με προτίμηση «Μαύρο» (αρέσει κυρίως στις γυναίκες), «Πρεκνιάρικο» και λευκό Πετρίτη.

 10. Ο/Η mpampakis λέει:

  «Μαύρο” (αρέσει κυρίως στις γυναίκες),»
  Μα πόσες γυναίκες έχεις; 😉
  χε χε χε
  ΥΓ: Πολύ καλογραμμένο το ποστ της επίσκεψης, μπράβο.

 11. Ο/Η Kostas P. λέει:

  Δεν με πρόλαβες αλλά ο Χρυσοχόου ήταν στο πρόγραμμα τον επισκέψεων ούτως ή άλλως. Ιδιαίτερο το «Μαύρο» αλλά όπως λες δύσκολα συνδυάζεται με φαΐ. Το Πρεκνιάρικο πολύ καλό. Πήρα και ένα syrah σε magnum για να το δοκιμάσω μιας και οι απλές φιάλες έχουν εξαντληθεί.

 12. Ο/Η mpampakis λέει:

  «Πήρα και ένα syrah σε magnum» – μμμμμ, γιαμ, γιαμ. 🙂
  Είδα χθες στον Ανθίδη το Δρυόπη Reserve 2005 σε magnum και μου τρέχουν ακόμα τα σάλια (δεν το πήρα γιατί το budget πήγε σε port, αλλά το έχω ήδη ξανασκεφτεί). Αξίζουν οι μεγάλες φιάλες τελικά!

 13. Ο/Η Giorgos λέει:

  Με χαρά ανακάλυψα αυτό το ιστολόγιο και τους φίλους του καλού κρασιού με τους προβληματισμούς τους.Εγώ θα ήθελα να πω οτι όλοι θα έχετε διαπιστώσει την όχι καλή σχέση ποιότητας-τιμής στα κρασιά.Οι λόγοι είναι πολλοί με τον κυριότερο, για μένα, τους διακινητές οι οποίοι φροντίζουν να έχουν μεγάλα ποσοστά κέρδους.Είμαι παλιός παραγωγός αλλά νέος οινοποιός βιολογικού κρασιού Ορεινών Πλαγιών Αιγιαλείας. Με όσες, μικρές, δυνάμεις έχω διανέμω μόνος μου το εμφιαλωμένο κρασί μου κρατώντας χαμηλά τις τιμές αλλά με την ποιότητα της προσωπικής μου φροντίδας από το αμπέλι στο μπουκάλι.Θα χαρώ αν μου δώσετε την δυνατότητα να δοκιμάσετε τα κρασιά μου. Από την υπόγεια κάβα μου στο σπίτι σας με ιδανικές συνθήκες φύλαξης και ωρίμανσης.

 14. Ο/Η mpampakis λέει:

  @Γιώργος:
  Καλημέρα και καλώς ήλθες. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το κόστος του κρασιού, αλλά οι αιτίες είναι πολύ περισσότερες από τους ενδιάμεσους διακινητές όπως λες. Θέλω μάλιστα εδώ και καιρό να γράψω ένα σχετικό ποστ ως αφορμή για σχετική συζήτηση – ίσως μάλιστα το σχόλιό σου να είναι ό,τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω το σχετικό.
  Να υπεθυμίσω απλά κάτι που έχω και στους «όρους χρήσης»: δεν κάνουμε διαφήμιση εδώ. Χαίρομαι για την συμμετοχή στη συζήτηση, αλλά ο σκοπός του blog και των σχολίων δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) εμπορικός.
  Σιγά την εμπορικότητα δλδ με την αναγνωσιμότητα που έχω – χε χε χε – αλλά έπρεπε να το γράψω για να είμαστε ξεκάθαροι, αφού το σχόλιο είναι στα όρια μεταξύ άποψης και προώθησης (κατά την γνώμη μου τουλάχιστον). Την καλημέρα μου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s