Κάτι αλλάζει

Όταν μπήκε μέσα μου το μικρόβιο του κρασιού, πριν από χρόνια και καιρούς δηλαδή, ο οινόφιλος περίμενε υπομονετικά κάθε δυο χρόνια το Οινόραμα κι έλπιζε να εξοικονομήσει τα λεφτά που χρειάζονται για να μπει σε ναούς της γεύσης που συνοδεύονται και από αντίστοιχη κάβα (Σπονδή, Sale e Pepe, Αριστερά-Δεξιά ή και παλιότερα Βιτρίνα κλπ) και να «κλέψει» λίγη οινική λάμψη από τις πελώριες και καλοσχεδιασμένες wine-lists. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αλλάξει αυτό και υπάρχει πληθώρα events που γίνονται στην πόλη και τα οποία έχουν σχέση με το κρασί. Κάθε εβδομάδα πρέπει να έχουμε τις κεραίες στραμμένες προς την επικαιρότητα και να διαλέγουμε ανάμεσα στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Θέλετε παραδείγματα;

  • Η Καλλίστη έχει ξεκινήσει μια σειρά βραδυών παντρέματος φαγητού και κρασιού. Χθες βράδυ (Τετάρτη 12/12) ο Οινέας (ένα wine club στο οποίο αν δεν είστε ακόμα μέλη, καλά θα κάνετε να γίνετε!) είχε ένα δείπνο – παιχνίδι, όπου δύο κρασιά σερβιριζόντουσαν με κάθε πιάτο κι έπρεπε οι συμμετέχοντες να προσδιορίσουν το πιο ταιριαστό. Παρελάσαν κρασιά όπως η Οία βαρέλι (Σιγάλας), Pinot Grigio, Ribera del Duero και Σάμος Ανθεμίς, και όλα έγιναν υπό την καθοδήγηση του sommelier Γιώργου Φλούδα (γνωστός και από άρθρα στον Οινοχόο). Η βραδυά ήταν πολύ ζεστή και φιλική και επικεντρωνόνταν στην απόλαυση του κρασιού και όχι στη μετάδοση θεωρητικής γνώσης γύρω από αυτό – όπως πρέπει δηλαδή.
  • Απόψε Πέμπτη (13/12) στο Aleria παντρεύονται τα κρασιά της Σεμέλης με ειδικό μενού, ενώ παρουσιάζεται και το νέο τους απόσταγμα.
  • Αύριο Παρασκευή (14/12) το εστιατόριο του Intercontinental παρουσιάζει σετ μενού 6 πιάτων με 6 ποτήρια διαφορετικών κρασιών και θέμα «Περιήγηση στον Γαλλικό αμπελώνα». Ξεκινά από Chablis και έχει μέσα Sauvignon Blanc από τον Λίγηρα, Gewurtztraminer από την Αλσατία, Bordeaux (Medoc), Chassagne-Montrachet (γιαμ γιαμ!) και κλείσιμο με γλυκό Μοσχάτο. Επειδή έχω τσεκάρει την εξάδα των κρασιών, σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ καλή περίπτωση (αν όλα πάνε καλά, θα είμαι εκεί, τι παραπάνω να πω; )
  • Το εστιατόριο «ΤΟ» στις 15/12 έχει ειδικό μεσημερινό menu degustation συνοδεία κρασιών που επέλεξε ο γνωστός οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου, άνθρωπος με έγκυρη και ζεστή παρουσία στον χώρο εδώ και χρόνια. Αν έχω καταλάβει καλά κάτι ανάλογο θα οργανώνεται κάθε δύο – τρεις εβδομάδες σε αυτό το εστιατόριο, και η ιδέα του Σαββατιάτικου μεσημεριού είναι πολύ πετυχημένη.
  • Το «Ιώδιο» οργανώνει τετραήμερο γευσιγνωσίας (17-20/12), με έμφαση σε κρασιά του Νέου Κόσμου και κυρίως από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το μενού ακούγεται προκλητικά ενδιαφέρον- και εδώ αξίζει να ψάξει κανείς λεπτομέρειες.
  • Και φυσικά, δεν περιοριζόμαστε στην Αθήνα. Το Κτήμα Παλυβού στη Νεμέα οργανώνει δοκιμή της σοδειάς του 2007 μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας έρχεται, με περιήγηση στο κτήμα και εορταστικό μπουφέ

Και στα παραπάνω δεν βάζω τα ειδικά εορταστικά μενού που λόγω των ημερών θα δούμε κατά κόρον (και τα οποία βέβαια δεν εστιάζονται τόσο στην αναζήτηση της γεύσης όσο της πολυτέλειας – άλλο θέμα αυτό). Δεν βάζω επίσης ούτε το κύμα των Nouveau που φέτος έγινε πραγματικά αισθητό μετά την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη.

Πάντως από επιλογές νομίζω ότι περνάμε μια πολύ καλή περίοδο, ιδιαίτερα επειδή οι διοργανωτές δεν περιορίζονται στον ελληνικό αμπελώνα αλλά τολμούν να περιλαμβάνουν και διεθνείς προτάσεις, απευθυνόμενοι πλέον σε ένα κοινό εμφανώς υποψιασμένο. Παρά το νεοπλουτισμό πολλών συμπολιτών μας, νιώθω αισιόδοξος.

Λέτε να πηγαίνουν προς το καλύτερο το πράγματα στον κόσμο του κρασιού;

Advertisements

17 comments on “Κάτι αλλάζει

  1. Ο/Η Кроткая λέει:

    αυτά τα κρασιά που παντρεύτηκαν έκαναν πολιτικό γάμο;

  2. Ο/Η mpampakis λέει:

    Έχεις μπλέξει με κακές παρέες εσύ και προσπαθείς να μιμηθείς τον τρόπο που σχολιάζουνε….

  3. Ο/Η Кроткая λέει:

    αυτοκριτική;

    τι όμορφο κουκλίστικο σπιτάκι!!!!

    😛 😛 😛 😛

  4. Ο/Η Кроткая λέει:

    (είμαι χαζή -η δεύτερη φράση είναι από κατά λάθος πάτημα του ctrl +v όπως αντιλαμβανεσαι!)

  5. Ο/Η mpampakis λέει:

    Δεν ξέρω αν ήταν αυτοκριτική, πάντως, στα δικά μου σχόλια δεν χρησιμοποιώ copy-paste. 😛

  6. Ο/Η An-Lu λέει:

    Να πάρει…γιατί όλα γίνονται σε μέρες και μέρη που ΔΕΝ μπορώ;
    😉

  7. Ο/Η mpampakis λέει:

    @An-Lu:
    Και σε πληροφορώ ότι της Παρασκευής, στο Premier του Intercontinental, ήταν ε-ξαι-ρε-τι-κό!!!
    Το καλό είναι ότι γίνονται συνέχεια τέτοιες εκδηλώσεις πια. Λίγη προσεκτική αποδελτίωση του Αθηνοράματος αρκεί για να σε…μπλέξει. 😉

    @Κροτ:
    Αυτό το διπλό χαζέ, το έγραψες με copy-paste ή όχι;

  8. Ο/Η Кроткая λέει:

    χαζέ
    χαζέ
    χαζέ

    αυτό ήταν copy paste για να μάθεις!

  9. Ο/Η mpampakis λέει:

    Ευτυχώς το blog δεν έχει αναγνωσιμότητα και δεν γινόμαστε ρεζίλι και παραέξω…

  10. Ο/Η anabellee λέει:

    Εχετε δίκιο, τα πράγματα αλλάζουν!
    Περισσότερες γευσιγνωσίες, επιλογές στα καταστήματα πάντα προς οφελος των οινόφιλων..
    Αν και κατά την γνώμη μου οι νεόπλουτοι αυτον τον τρόπο επιλέγουν να επιδεικνύονται, μαζι με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα 🙂
    Θα γνωρίζεται το ανέκδοτο με τον κινέζο (νομιζω) νεόπλουτο που πάει σε ευρωπαικό εστιατόριο να δειπνήσει, παραγγέλνει το ακριβότερο κρασί και μετα ζητάει να το ανεμείξει με σπράιτ…

    Καλες γιορτες να εχετε κ να χαίρεστε την οικογένεια σας!

  11. Ο/Η mpampakis λέει:

    @anabellee:
    Ο νεόπλουτος δυστυχώς υπάρχει, και επειδή έχει και αγοραστική δύναμη επηρρεάζει σημαντικά τον χώρο του κρασιού. Ωστόσο, ο αληθινός οινολάτρης είναι ο πελάτης που μακροπρόθεσμα θα στηρίξει παραγωγούς και εμπόρους, είναι ο πελάτης που δεν θα διστάσει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και τελικά, σε βάθος χρόνου, θα είναι πολύ πιο αποδοτική η… γλάστρα παρά ο βασιλικός! 😉
    Έχω δει πελάτη πάντως, στο εστιατόριο του Μπαξεβάνη, να ρίχνει σπράϊτ στο Μοσχοφίλερο…
    Καλές γιορτές, και ό,τι καλύτερο για το 2008!!!

  12. Ο/Η Kostis λέει:

    <>
    Πολύ καλή ερώτηση!
    Στον τομέα «Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό» είναι σίγουρο πως έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
    Στον τομέα «κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα και παιδεία ελλήνων καταναλωτών» τα πράγματα είναι κάπως πιο δυσάρεστα αφού το μάρκετινκ θριαμβέυει εις βάρος της άγνοιας του καταναλωτή και της ποιότητας. Παρ’όλ’αυτά υπάρχουν θετικά μηνύματα και θα παρακολουθήσουμε με αγωνία τις εξελίξεις…

  13. Ο/Η Kostis λέει:

    Σορυ άλλα ένα μέρος του σχόλιου μου δεν εμφανίστηκε.
    Η ερώτηση στην οποία ανφέρομαι είναι η εξής:
    -Λέτε να πηγαίνουν προς το καλύτερο τα πράγματα στον κόσμο του κρασιού?-

  14. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Κωστής:
    Ο θρίαμβος του image σε σχέση με την ουσία, όπως επισημαίνεις, είναι δυστυχώς πολύ αληθινός. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι το κρασί έχει συνδεθεί με μια εικόνα που ελκύει τους νεόπλουτους, που το χρησιμοποιούν σαν μέσο για να επιβεβαιώσουν την οντότητά τους πέρα από τα λεφτά τους. Αυτό, σε συνδυασμό με μια ευρύτερη έλλειψη γαστριμαργικής κουλτούρας στην Ελλάδα (μεγάλη συζήτηση αυτή) οδηγούν σε φαντεζί εμφιαλώσεις χωρίς ουσία.
    Πολύ χαίρομαι που με βρήκες και σε βρήκα – η προμετωπίδα του blog σου («Οι αμπελοοινικές (κ όχι μόνο) εμπειρίες ενός λάτρη του Γαλλικού Syrah κ του Ξινόμαυρου στο ‘άντρο’ του Pinot Noir!») δίνει ένα στίγμα που ταιριάζει πάρα πολύ με το δικό μου! 🙂

  15. Ο/Η Kostis λέει:

    Και γω χαίρομαι που σε βρήκα!
    Δύσκολα βρίσκει κανείς Ελληνόφωνα blog οινοφίλων!
    Επίσης πολύ θετικό το ότι σε έχει ανακαλύψει αρκετός κόσμος και γίνεται καλή συζήτηση!

  16. Ο/Η mpampakis λέει:

    Ευχαριστώ! Αυτό που θέλω τώρα είναι να καταφέρω να ανανεώνω το μπλογκ πιο τακτικά. Ξέρεις, την πατάω γιατί ξεκινάω διάφορα ποστ που θέλουν και λίγο «έρευνα» από πίσω και τελικά τα καθυστερώ και δεν τα ανεβάζω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s