To Viognier του Γεροβασιλείου

Την Παρασκευή που μας πέρασα δοκίμασα μετά από πολύ καιρό ένα κρασί για το οποίο ένιωσα σεβασμό όσο και έκπληξη για την υψηλότατων προδιαγραφών ποιότητά του, κι είπα να γράψω για αυτό. Πρόκειται για το Viognier του Γεροβασιλείου (αν ο τίτλος δεν σας είχε υποψιάσει ήδη), το οποίο, όχι τυχαία κατά την ταπεινή μου άποψη, έχει αποσπάσει βραβείο 2006 Decanter Regional Trophy (πηγή εδώ).

Το Viognier είναι μια ποικιλία για λευκά κρασία, προερχόμενο από το βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού. Βρίσκει την κλασσική του έκφραση στα φίνα όσο και πανάκριβα κρασιά του Condrieu και στην μικροσκοπική ονομασία προέλευσης Chateau Grillet. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και αλλού αλλά δεν έχει εξαπλωθεί όπως το Chardonnay ή άλλες λευκές ποικιλίες, λόγω της απαιτητικής του καλλιέργειας.

Συγκεκριμένα, είναι χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, αργεί να αναπτυχθεί και είναι ευαίσθητο σε ένα σωρό μαμούνια κι αρρώστιες. Το χειρότερο είναι ότι απαιτεί τρομερή ακρίβεια όσον αφορά την στιγμή του τρύγου: αν μαζευτεί πολύ νωρίς, προκύπτει αδύναμο και αδιάφορο κρασί, αν αργήσει έστω και λίγο χάνονται τα χαρακτηριστικά και ελκυστικότατα αρώματα βερίκοκου και ροδάκινου που έχει.

Για όσους, σαν εμένα, λατρεύουν την βουργούνδια έκφραση του Chardonnay, αλλά κουράζονται από την υπερβολή που το χαρακτηρίζει ορισμένες φορές, το Viognier είναι η απάντηση στις αναζητήσεις μας. Πολύπλοκο, διακριτικό, ισορροπημένο, φινετσάτο, όχι τόσο κοσμοπολίτικο αλλά σίγουρα πιο εκλεπτυσμένο. Και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου κάνει για άλλη μια φορά τα «μάγια» του.

Το κρασί αυτό παράγεται μετά από κρύα προζυμωτική εκχύλιση και ζύμωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Διαβάζω πως το κρασί παλαιώνει για μερικούς μήνες μαζί με τις οινολάσπες του και αναδεύεται εβδομαδιαίως, παίρνοντας έτσι πιο πλούσια γεύση.

Με κιτρινόχρυσο χρώμα, έχει τον τυπικό χαρακτήρα της ποικιλίας, με αρώματα βερίκοκου, ισορροπημένη οξύτητα, διακριτικό βαρέλι και μακρά, απολαυστική επίγευση. Το ήπια με μια συνταγή για ζυμαρικά (φρέσκα ζυμαρικά με λαυράκι και σάλτσα από γυαλιστερές). Πιστεύω ότι ταιριάζει πολύ με ιδιαίτερες γεύσεις όπως το καβούρι ή λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, αλλά και ο ταπεινός κολιός στη σχάρα. Επίσης, στέκεται εύκολα δίπλα σε λευκά κρέατα (κοτόπουλο, κουνέλι, ακόμα και πάπια) μαγειρεμένα απλά έως και απλούστατα (aka ψητά).

ΥΓ: Κυκλοφορούν και δύο Viognier από τον Σκούρα, το απλό και ένα πιο «upmarket». Ενώ είναι πολύ ευχάριστα κρασιά και έντιμα ως προς την οινοποίηση και το κόστος τους, δεν νομίζω ότι φτάνουν στο επίπεδο εκφραστικότητας που φτάνει ο Γεροβασιλείου. Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε, και να είστε προετοιμασμένοι ότι εύκολα θα μπείτε στον πειρασμό για δεύτερο μπουκάλι.

Advertisements

10 comments on “To Viognier του Γεροβασιλείου

  1. Ο/Η ikd λέει:

    peraste apo to patraso (hsastan kiato to sk) na to dokimasoume mazi.

    I.

  2. Ο/Η mpampakis λέει:

    @ikd:
    Θα τα πούμε μετά τις 6 του μήνα. Είναι κι ο Χρήστος ο Φασούλας στην περιοχή, μήπως κανονίσουμε τίποτα ευρύτερο.

  3. Ο/Η Kostas P. λέει:

    χεχε
    Αναμενόμενο τα βόρεια κλίματα να βγάλουν πιο «μαλακό» και πιο ενδιαφέρον κρασί. Έχω δοκιμάσει τα 2 του Σκούρα με καλές αλλά κάπως ανάμικτες εντυπώσεις. Θα τσεκάρω και τον Γεροβασιλείου. Για την ώρα φεύγω για Σαντορίνη και Κεφαλλονιά (ο παράδεισος του οινοτουρίστα το φετεινό καλοκαίρι για μένα) και όπως βλέπετε δε μπορώ να κρύψω τον ενθουσιασμό μου! Καλό καλοκαίρι!

  4. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Κώστας:
    Λογικό, αν και ο Ροδανός είναι αρκετά συγκρίσιμος και με το νότο της χώρας. Σίγουρα έχει να κάνει και με τις ικανότητες και τα ρίσκα που παίρνει ο κάθε οινοποιός.
    Σαντορίνη – Κεφαλλονιά; Εξαιρετικό ακούγεται φίλε, να περάσεις υπέροχα και περιμένουμε ανταπόκριση! 🙂

  5. Ο/Η tsaperdona λέει:

    το καλό που του θέλω μη με πιάσει πονοκέφαλος μετά το 2ο ποτήρι

    υγ είναι το προσωπικό μου τεστ ποιότητας!

  6. Ο/Η mpampakis λέει:

    Μα τι είναι αυτά που λες; Θα σου πρότεινα εγώ ποτέ στούκας;

    Πιπέρι στο στόμα!!!

    (να σου πω, αυτό που γράφεις είναι το δεύτερο ή το εικοστό ποτήρι; χαχαχαχα)

  7. Ο/Η ritsmas λέει:

    εσυ τωρα,μικρο παιδί πού πηγες κι εμαθες τόσα για τα κρασιά ;

  8. Ο/Η mpampakis λέει:

    @ritsmas:
    Τι να κάνω, δοκιμάζω από δω, δοκιμάζω από κει. Πίνω και μεθώ για χατήρι σας βρε, για να μην χρειαστεί να υποστείτε τον γολγοθά της έρευνας.

    Είναι μια σκληρή δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει! 😉

    ΥΓ: Στα σοβαρά; Απλώς το κυνηγάω εδώ και πολύ καιρό. Και θυμάμαι καλά. Τίποτα άλλο.

  9. Ο/Η Apostolos Grammatikopoulos λέει:

    Dear Sir,

    Sorry to bother you but we are trying to locate the web address for the Babatzimopoulos Wines and Distillery and we do not know where to ask.

    Just came upon your blog,good work, we also blog from NYC USA mostly what to avoid in NYC and we are wine drinkers.

    Greek wines in NYC are expensive and not very good. New Zeland for example and South Africa bring a good measure of wines form their countries.
    We liked your blog and if we can assist you in anything please let us know.

    Regards,

    Apostolos Grammatikopoulos

  10. Ο/Η mpampakis λέει:

    Dear Mr Grammatikopoulos,
    Sorry for replying so late, wp somehow had mistaken your comment for spam (!). Nevertheless, I’ve beeen unable to find a web site for Babatzim. If you still wish to get in contact with them, I;ve found 2 phones:

    +30-2310-722309
    +30-2310-519705

    (there’s a chance you only need to dial +30-310-etc)

    The problem with Greek wine abroad is exactly this lack of value for money. Instead of focusing on either the local varieties or excellent winemaking techniques, the exporters seem to depend on cheap, Dionysus-image related product. That is even more true for the US market I’m afraid. Still, if one recalls where Greek wine was 25 years ago and realizes the leaps and bounds it’s progressed with, one can be optimistic.

    Thanks for vising! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s