Παίχτηκε παράγκα στο Bordeaux!

Με εντυπωσίασε μια είδηση που διάβασα σήμερα, αλλά χρειάζεται λίγο background πρώτα για να την αναμεταδώσω.

To φημισμένο για τα κρασιά του Bordeaux είναι μια πελώρια περιοχή, σχεδόν στο μέγεθος της Πελοποννήσου. Ξεχνάμε συχνά πόσο μεγάλη είναι και λίγοι από τους Έλληνες καταναλωτές κατανοούμε πως ως ονομασία προέλευσης είναι σχεδόν τόσο γενική όσο και ο «τοπικός πελοποννησιακός οίνος». Λόγω των (μικρο-)κλιματικών και εδαφολογικών χαρακτηριστικών οι Γάλλοι την έχουν χωρίσει σε μικρότερες ονομασίες προέλευσης και εξ αυτών τα πιο φημισμένα Chateaux αναγνωρίζονται ως διαλεχτοί αμπελώνες ή cru και ακολουθούν κατάταξη ιεραρχίας: first growth, second growth, κοκ. H κατάταξη αυτή αφορά κυρίως τα κρασιά της αριστερής όχθης του ποταμού Gironde (περιοχές Medoc) και είναι παγιωμένη από το 1855 (με ουσιαστικά μία μοναδική, σχεδόν σκανδαλώδη, εξαίρεση ενός και μόνο chateau που πήρε προαγωγή το 1973 – εδώ είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου €: ποιός πύργος είναι αυτός???).

Η δεξιά όχθη κυριαρχείται από το χωριό St.Emilion, με κρασιά βασισμένα περισσότερο στο Merlot παρά στο Cabernet Sauvignon, και την δική του ονομασία προέλευσης. Εδώ υπάρχουν εξίσου φημισμένοι πύργοι με τους μεγάλους του Medoc, όπως τα Ch. Cheval Blanc, Ch. Angelus και Ch. Ausone. Για το St.Emiion η κατάταξη των crus επανεξετάζεται από μια ειδική επιτροπή κάθε 10 χρόνια, με βάση δοκιμές πολλών τρύγων, επισκέψεις στις εγκαταστάσεις και γενικά ένα πλήρες ξεψάχνισμα των λειτουργιών της παραγωγικής μονάδας με εξαίρεση (ή έστω, έτσι υποτίθεται) τα οικονομικά στοιχεία του κρασιού. Η λογική της ανανέωσης είναι ότι ασκείται πίεση στους παραγωγούς να κρατούν υψηλό το επίπεδο είτε για διατήρηση της θέσης τους είτε για προώθηση αυτής και ο καταναλωτής ξέρει ότι η κατάταξη ανταποκρίνεται σε κάτι συγκεκριμένο.

Πρόσφατα λοιπόν (πριν λίγους μήνες) ανακοινώθηκε η νέα κατάταξη και οι πύργοι που «κοπήκαν» από την κατάταξη (συγκεκριμένα τα Chateau La Tour du Pin Figeac, Chateau Cadet Bon, Chateau Guadet και Chateau de la Marzelle) ανέλαβαν δράση και άσκησαν εφέσεις. Ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρξε ίση μεταχείριση των chateaux, δεν έγιναν όλες οι δοκιμές και οι ενέργειες και μάλιστα οι επιτόπιες επισκέψεις της επιτροπής ήταν πολύ περιορισμένες (συγκεκριμένα ότι επισκέφτηκαν μόλις 7 από τα 95 chateaux που είχαν υποβάλει φάκελο προς κατάταξη).

Και να που η σχετική έρευνα απέδειξε ότι είχαν δίκιο.

Οι Μπορντωλέζοι λοιπόν, προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοπιστία του προϊόντος τους, προχωρήσανε σε μια γενναία απόφαση και ανακαλέσαν τη νέα κατάταξη. Εντωμεταξύ, η παλαιά (του 1996) έχει λήξει, οπότε μέχρι να λυθεί το ζήτημα του πώς και γιατί η επιτροπή έκανε τέτοια πρόχειρη (?) δουλειά, το St.Emilion μένει χωρίς κατάταξη. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Με εντυπωσιάζει σε αυτή την ιστορία η τόλμη του «κάψτε το το ρημάδι!». Προκειμένου να είναι σίγουρος τόσο ο καταναλωτής όσο και οι παραγωγοί ότι η κατάταξη αυτή είναι αξιόπιστη και οι επενδύσεις που συνεπάγεται άξιες λόγου δεν διστάζουν να παραδεχτούν ανοιχτά το λάθος τους, να την γκρεμίσουν και να μπουν σε μια διαδικασία που θα την ξαναχτίσει από την αρχή. Καταλαβαίνουν ότι το σημαντικότερο προϊόν τους, το κρασί, πρέπει να διαφυλαχτεί και όλοι οι εμπλεκόμενοι να νιώθουν σιγουριά ότι οι τιμές που ζητούνται αντιστοιχούν σε αντίστοιχα αυξημένη ποιότητα.

Φαντάζεστε να γίνεται κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα; Και όχι στο χώρο του κρασιού, που τέλος πάντων τώρα γίνονται βήματα οργάνωσης, αλλά στο κατ’ εξοχήν «ελληνικό προϊόν», τον τουρισμό. Ή μάλλον, να το θέσω ευθέως: με την πρόσφατη ζημιά στον τουρισμό που έγινε από το ναυάγιο στη Σαντορίνη, είδατε κανέναν να λέει ότι φάνηκε κάτι στραβό στην διαχείριση της κρίσης και θα ξανασχεδιαστούν οι σχετικές διαδικασίες; Αντίθετα, όλοι μας διαβεβαιώνουν πως οι χειρισμοί ήταν άριστοι. Αν ήταν άριστοι, τότε γιατί υπάρχουν δύο αγνοούμενοι και αρκετοί τόνοι μαζούτ σε αναμονή; Κανείς δεν θέτει (δημοσίως) την προφανή αυτή ερώτηση.

Πού το πήγα όμως, από το St.Emilion στη Σαντορίνη κι από μια αναθεώρηση κατάταξης οινοπαραγωγών σε ένα ναυάγιο….Τι να κάνουμε, όλες οινοπαραγωγικές περιοχές είναι τελικά και όλα χωράνε στη συζήτηση γύρω από ένα ποτήρι κρασί!

Advertisements

8 comments on “Παίχτηκε παράγκα στο Bordeaux!

 1. Ο/Η ikd69 λέει:

  bonjour monsieur mpampakis.

  Για τα κρασιά πρώτα: όλοι αυτοί οι διάσημοι παραγωγοί έχουν iso/haacp κλπ? Υπάρχει αντίστοιχος έλεγχος στην παραγωγή οίνου? Ή μας φτάνει το ΟΠΑΠ? Για το Bordeaux, τι να πεις? Οι άνθρωποι σέβονται τον εαυτό τους και τον καταναλωτή τους. Φωτογραφίες και εμπειρίες από την επίσκεψη το Πάσχα του 2004 αργότερα.

  Για τη Σαντορίνη: Μήπως έγινε (ή θα γίνει) τίποτα και με τόσα άλλα θέματα? Αφού άρχισαν τα τηλεδικεία, μην περιμένεις να βρεθεί άκρη.

  Ι.
  ΥΓ. Ετοιμάζω μελέτη για τους τηλεοπτικούς αστέρες. Έχεις προσέξει ότι κάθε αστέρας που σέβεται τον εαυτό του ξεκινά την ανταπόκρισή του με τη φράση «Ακριβώς, Νίκο/Γιώργο/Τάκη, έτσι είναι.»

 2. Ο/Η Кроткая λέει:

  εγώ δεν κατάλαβα και πολλά από τα κρασιά, κατάλαβα από την κοινωνική κριτική.

  και να σκεφτείς, πως οι Μπορντωλέζοι γαλλιστί λέγονται bordelais!!!

 3. Ο/Η mpampakis λέει:

  @ikd69:
  Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει παραγωγός με HACCP ή ISO. Υπάρχουν βιολογικά κρασιά και φυσικά ό,τι γράφει η ετικέτα ρυθμίζεται από σχετική νομοθεσία. Τους ελέγχους στα ΟΠΑΠ της Γαλλίας μην τους φανταστείς σαν τους ελληνικούς γιατί όταν σκοπεύεις να ζητήσεις μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ από τον καταναλωτή για το κρασί σου, ο ανταγωνιστής που μένει απέναντι στο δρόμο θέλει να είναι απολύτως σίγουρος ότι δεν ζητάς κάτι που δεν το δικαιούσαι θεσμικά.
  Πολύ καλό το ΥΓ! LOL. Δες και την κυριακάτικη γελοιογραφία του Πετρουλάκη στην Καθημερινή, είναι άψογη! 🙂

  @Κροτ:
  Είναι αυτό το background που σε έχει σημαδέψει βρε παιδάκι μου. 😉

 4. Ο/Η dimitris-r λέει:

  Συμβαίνουν λοιπόν και στα καλύτερα σπίτια τα σχετικά με τα «πατημένα» ομόλογα!
  Φεύγω αγαπητέ για Σαντορίνη μεθαύριο Σάββατο και όχι δεν πάω να μαζέψω μαζούτ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα αλλα για ανειλημμένη γαστρο-οινική υποχρέωση (sic). Να λέμε κι ευτυχώς που το Sea Diamond δεν προσάραξε στ’ αμπέλια!

 5. Ο/Η mpampakis λέει:

  Αχ αυτές οι ανειλημμένες γαστρο-οινικές υποχρεώσεις, πώς μας ταλανίζουν τα καλύτερα παιδιά! LOL!
  Καλά να πας, καλά να γυρίσεις, και να απολαύσεις ιδιαίτερα τις δοκιμές σου στο νησί εύχομαι. Είναι δεδομένο για μένα ότι η Σαντορίνη ως αμπλελουργική ζώνη είναι η περιοχή με τον πιο ξεχωριστό και πιο ενδιαφέροντα χαρακτήρα από όλες τις ελληνικές, αυτή που ξεχωρίζει πιο πολύ και θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ναυαρχίδα της ελληνικής οινοποιίας στο εξωτερικό.
  Όσο για το Sea Diamond, ευτυχώς τα αμπέλια δεν είναι απ’ την πλευρά της καλδέρας. 😉

 6. Ο/Η ikd69 λέει:

  Καλό μήνα (στο άλλο δεν μπορώ να αφήσω σχόλια). Προτείνω ένα δροσιστικό blush για σήμερα.

  Ι.

 7. Ο/Η mariaoik λέει:

  χαρηκα που σε διαβασα!

 8. Ο/Η mpampakis λέει:

  Κι εγώ χάρηκα που μου σχολίασες! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s