Κυριακάτικο Cocooning και παξιμάδια

Κυριακή βράδυ. Το Σάββατό μας ήταν υπερπλήρες, με δραστηριότητες από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα (συνεχόμενα) με πολύ αγαπημένους φίλους. Το πρωί της Κυριακής έχουμε δοκιμές οδήγησης με την μέχρι πρότινος συνοδηγό της οικογένειας και τραπέζι με θείο που έχουμε να δούμε καιρό. Και έρχεται αισίως το βραδάκι, όπου θέλεις να φας κάτι ελαφρύ, να διαβάσεις Κυριακάτικες εφημερίδες που έχουν στοιβαχτεί από προηγούμενες εβδομάδες, να ακούσεις λίγη μουσική και να κοιμηθείς νωρίς. Να κάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις το επισταμένο άγχος για την Δευτέρα που έρχεται τρέχοντας προς το μέρος σου.

Από τις αγαπημένες γεύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα κρίθινα παξιμάδια. Κοινώς ντάκος. Αλλά υπάρχουν δύο θέματα: πρώτον, είμαστε ακόμα στο Μάρτιο και δεν αγοράζουμε ντομάτες. Και δεύτερον, ακόμα και αν αγοράζαμε ντομάτες, θα ταίριαζε πολύ περισσότερο ένα τσίπουρο δίπλα τους παρά κρασί. Και τούτο το blog είναι επικεντρωμένο στο κρασί (κάτι που ενδεχομένως θα είχατε προσέξει).

Πάμε για μια εναλλακτική λοιπόν:

  1. Βρέχουμε τους ντάκους για λίγα δευτερόλεπτα. Ανάλογα με το πάχος του παξιμαδιού και αντιστρόφως ανάλογα με τις αντοχές του σαγονιού μας. Υπολογίστε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα πάντως.
  2. Αλείφουμε με κατίκι Δομοκού
  3. Προσθέτουμε φετούλες καπνιστό σολωμό, κατά προτίμηση κομμένες σε κομματάκια 3Χ3 εκατοστά περίπου (αν δεν κοπεί, καθώς θα τρώμε το παξιμάδι θα φεύγει σε μία μπουκιά)
  4. Κάπαρη εκ Κυκλάδων
  5. Λίγο ελαιόλαδο από πάνω.

Χρόνος προετοιμασίας: το πολύ 4 λεπτά. Απλούστατο, γευστικότο, πλήρες, και πολύ ευπαρουσίαστο για τραπέζι. Βρήκα τι θα βγάλω για πρώτο στον Αθήναιο όταν έρθει σπίτι! 😉

Είχα την χαρά χθες βράδυ να το δοκιμάσω και με Μοσχοφίλερο και με Ροδίτη Πατρών (αν αναρωτιέστε γιατί, το πρώτο μπουκάλι απλώς τελείωσε γρήγορα). Η ευχάριστη οξύτητα της Μαντίνειας έδεσε καλύτερα με το τυρί (το κατίκι είναι από τα αγαπημένα μου γιατί έχει μια πικάντικη δροσιά στην επίγευση) και με την κάπαρη, ενώ η Πάτρα παρότι εξαιρετική (Ασπρολίθι λέμε!) και απολύτως ταιριαστή με τον σολωμό και το παξιμάδι, ταλαιπωρήθηκε λίγο από τις πιο «δύσκολες» στρώσεις.

Το μυστικό στα απλά πιάτα φυσικά βρίσκεται στην ποιότητα των πρώτων υλών. Σε κάτι τέτοιο σας προτείνω να μην κάνετε καμία έκπτωση. Η εμμονή σε αυτό είναι το μόνο βέβαιο μονοπάτι για την Βασιλεία των Ουρανών!

Advertisements

18 comments on “Κυριακάτικο Cocooning και παξιμάδια

  1. Ο/Η Gianni λέει:

    Αυτό είναι το βέβαιο μονοπάτι; Έχουμε ελπίδες ακόμη λοιπόν…
    Η πατέντα με τα κομμάτια του σολομού εξαιρετική! Βολεύει αφάνταστα.
    Λίγος άνηθος ακόμη θα μας απομάκρυνε από το μονοπάτι;
    Ο Αθήναιος έχει γράψει πως λατρεύει τα πιάτα με λίγα υλικά αλλά διαφωνεί με το τυρί σαν ορεκτικό. Τώρα το κατίκι είναι ελαφρούτσικο. Για καλέστε τον να μάθουμε την άποψή του…

  2. Ο/Η krotkaya λέει:

    εκτός από Χατζηνικολάου (τον οινολόγο εννοώ ΒΕΒΑΙΑ!), έγινες και Μαμαλάκης;

    Τι είναι κατίκι; Ο Δομοκός χωριό δεν είναι;

  3. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Γιάννη:
    Φαντάζομαι ότι ο άνηθος θα ταιριάζει, δεν είχα την Κυριακή εύκαιρο οπότε δεν το δοκίμασα στην πράξη. Κολλάει πάντως περισσότερο με το σολωμό και λιγότερο με το κατίκι, ενώ η κάππαρη που δένει εξίσου και με τα δύο. Πάντως κι έτσι όπως το σερβίραμε ήταν άψογο και σίγουρα θα σου αρέσει! 🙂
    Τον Αθήναιο θα τον τουμπάρουμε με το λεκτικό: όχι ορεκτικό, αλλά πρώτο πιάτο. χαχαχα
    Σοβαρά τώρα, φαντάζομαι ότι εννοούσε πιο «τυρένια» τυριά. Γραβιέρες και τέτοια. Το κατίκι είναι πολύ ελαφρύ, πιο ελαφρύ κι από τυροσαλάτα, και νομίζω ότι θα το θεωρούσε καλή ιδέα. Του έχω βάλει λινκ, για να δούμε θα τον προσελκύσω;

    @Κροτ:
    Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω κορίτσι μου! χαχαχα
    Το ποστ πάντως είναι περισσότερο για το πάντρεμα του ντάκου με το κρασί παρά για το πιάτο αυτό καθαυτό.
    Το κατίκι είναι τυρί ονομασίας προέλευσης, από τον Δομοκό. Πρόκειται για φρέσκο, λευκό τυρί σε μορφή αλοιφής. Φαντάσου ένα spread φέτας, πιο ανάλαφρο και πιο πικάντικο, χωρίς την βαρειά αίσθηση τυρίλας που ενδεχομένως βγάζει η φέτα. Πολύ νόστιμο! Όταν ξανάρθεις θα κοιτάξω να σου έχω.

  4. Ο/Η krotkaya λέει:

    για να δοκιμάσουμε λοιπόν, αυτό το ελληνικό φιλαδέλφεια με γεύση φέτα και άρωμα chilli!!!(το γάμησα ε;)

  5. Ο/Η mpampakis λέει:

    Krot, αν έχεις ένα ταλέντο πιο έντονα από οποιοδήποτε άλλο είναι η ικανότητά σου να με εκνευρίζεις. Όταν γεράσω και με χτυπήσει το Αλτσχάϊμερ και ξεχάσω τ’ όνομά μου, θα συνεχίζω να θυμάμαι το best of των προσβολών στην ευζωία που έχεις διαπράξει κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

    (σπαστικία!)

    χαχαχαχα

  6. Ο/Η antonis_x λέει:

    Συμφωνώ με το Μοσχοφίλερο.

    Αναφορικά με τις ντομάτες, λόγω πρώιμης άνοιξης, κυκλοφορούν στις λαϊκές νοστιμότατες κρητικές. Έφτιαξα κι εγώ ντάκο με ντομάτα το Σάββατο και ήταν πολύ καλός.

    Αντί για κατίκι, μπορείς να βάλεις και ξινομυζήθρα Σίφνου (ναι ρε, έχω κόλλημα, τί θες τώρα;;). Τώρα, κοντά στο Πάσχα, βγαίνει η καινούργια.

  7. Ο/Η Composition Doll λέει:

    Αηδίες! Κατίκι είναι ένα κατσίκι χωρίς σ. Ένα λειψό κατσίκι, δηλαδή!

    (Κροτ, να του κάνω σκηνή που εμάς δεν μας τάισε κατσικάκι, αλλά μια μακαρονάδα κι έξω από την πόρτα, ενώ για τον Αθήναιο προτίθεται να σφάξει το μόσχο τον σιτευτό?)

  8. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Αντώνη:
    Κανονικά δεν παίρνω ντομάτες πριν τον Απρίλιο, αλλά με το φετεινό so called χειμώνα είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκεις ήδη πολύ καλές από Κρήτη κλπ.
    Μια χαρά ιδέα κι η ξυνομυζήθρα, αλλά πάμε πια σε άλλη συνταγή. Η γεύση της είναι πολύ πιο έντονη από του κατικιού και δε νομίζω ότι θα ταίριαζε στον σολωμό. Αλλά για πιο κλασσικό ντάκο (ντομάτα, ριγανούλα κλπ) σίγουρα πάει.
    Εκεί που τρελαίνομαι είναι στις καλοκαιρινές χωριάτικες σαλάτες όπου αντικαθιστά την φέτα. Γιαμ γιαμ. Θύμησέ μου, πότε πας Σίφνο να φέρεις λίγη παραπάνω; Και η κάππαρη μου τελειώνει! χαχαχα

    @Ντόλυ:
    Τι θέλεις εσύ τώρα και μας κατ(σ)ικώνεσαι εδώ μέσα;
    Η μακαρονάδα είχε κι έναν αστακό απάνω, μύδια γύρω-γύρω και γαρίδες μέσα. Και πιάσατε και βάλατε τυρί, ανίεροι άνθρωποι! Πού να σας καλέσω πάλι, που αν σας δει κόσμος θα με κάνετε ρεζίλι («Μα καλά, μπαμπάκη δεν έχει αυτή η κοπέλα να την μάθει να τρώει τέλος πάντων; τσκ τσκ τσκ» και άλλα καλοπροαίρετα.)
    Και είχαμε βγάλει και σουφλέ σπαράγγι πριν. Και σαλάτα. Και τέλος πάντων, κριτικές μόνο από ανθρώπους που μαγειρεύουν! Ε μα πια! ;^p
    Ο μόσχος δεν είναι κατσίκι, ως εκεί έχουν φτάσει οι γνώσεις σου, έτσι;

  9. Ο/Η krotkaya λέει:

    Έχει δίκιο η Ντόλυ.Άμα καλέσεις τον Αθήναιο, θα
    κατ(σ)ικωθούμε κι εμείς, μπας και φάμε τίποτα της προκοπής… Μα, είναι δυνατόν, αστακούς με σπαράγγια να μας ταϊζεις! Αφού δεν τρώμε από αυτά που κολυμπάνε λέμε. Πάλι καλά που το τυράκι ήταν νοστιμότατο, μιαμ!!

  10. Ο/Η mpampakis λέει:

    Τα σπαράγγια δεν κολυμπάνε.
    Άσχετη!
    ;^p

  11. Ο/Η krotkaya λέει:

    και τι κάνανε μες την κρέμα γάλακτος του σουφλέ; παιζανε γουότερ πόλο;

  12. Ο/Η mpampakis λέει:

    Δεν ήταν κρέμα γάλακτος. Μαρέγκα είχα κάνει, από αυγά γίνεται.
    (αναστεναγμός)

  13. Ο/Η αλεπού λέει:

    Γράψε τα συνοδευτικά κρασιά του οβελία…

  14. Ο/Η mpampakis λέει:

    Your wish is my command! 😉

  15. Ο/Η (διαγράφηκε) λέει:

    (διαγράφηκε)

  16. Ο/Η mpampakis λέει:

    Αντιγράφω από τους όρους χρήσης:

    «Ο ιδιοκτήτης του ιστοχώρου διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων σε περίπτωση που κρίνει ότι είναι κακόβουλα απέναντι σε άλλους επισκέπτες και σχολιαστές αυτού του ιστολογίου ή έχουν γίνει μόνο και μόνο για διαφημιστικούς (εμπορικούς) σκοπούς.»

    Το σχόλιο της 1ης Μαρτίου ήταν καθαρά διαφημιστικό και γιαυτό και το έσβησα. Η συμβολή στην συζήτηση είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη, ειδικά από ανθρώπους που είναι πιο σχετικοί από μας με το αντικείμενο, αλλά ένα ξερό λινκ είναι διαφήμιση και τίποτα παραπέρα. Οπότε, σέβομαι την προσπάθειά σας και την δουλειά που κάνετε, διάλεξα όμως να μην αφήσω το σχόλιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

  17. Ο/Η cook λέει:

    έγω παλι μια χαρα γελασα με ολ΄’αυτα 🙂
    ΥΓ:μολις τωρα σας ανακαλυψα απο τον μετρητη επισκεψεων !…ευχαριστώ και για το link του μπλογκ μου…

  18. Ο/Η mpampakis λέει:

    @cook:
    Καλώς ήλθες και παρακαλώ. 🙂 Προσπαθώ το blogroll να είναι όσο σχετικό με το αντικείμενο γίνεται. Τώρα πρέπει να ξεκινήσω μια προσπάθεια για πιο τακτική ανανέωση του blog…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s