Κρασί και με το delivery

Ένα συνηθισμένο σφάλμα που κάνουμε οι μικρο-συλλέκτες κρασιών (στους οποίους υπάγομαι και εγώ) είναι να ανοίξουμε μια φιάλη «από τις καλές» καθυστερημένα. Διάβαζα μάλιστα μια άποψη επαγγελματία των en primeur δημοπρασιών, που ισχυρίζεται ότι από το κρασί που παράγεται σε αυτό το επίπεδο, το 1/3 πίνεται πριν την ώρα του (από αδαείς νεόπλουτους συνήθως), το άλλο 1/3 πίνεται όταν πρέπει και το τελευταίο 1/3 έχει γίνει ήδη ξύδι όταν βγαίνει ο φελλός. Δυσοίωνα ποσοστά, αλλά υπάρχει εξήγηση.

Τα καλύτερα μπουκάλια μας τα φυλάμε για την καλή περίσταση, για το ιδιαίτερο φαγητό. Κατά τον ίδιο τρόπο που οι μανάδες μας φυλάγανε σαν Κέρβεροι το καλό σερβίτσιο και δεν το βγάζανε ποτέ στο τραπέζι. Το προορίζανε φαίνεται για το βράδυ που θα καλούσαν σε δείπνο τον βασιλιά, τον Πάπα και τον Αλέκο Αλεξανδράκη ταυτόχρονα. Τέλος πάντων, κάθε φορά δεν είναι η κατάλληλη και τελικά τα ανοίγουμε με καθυστέρηση και τα απολαμβάνει ο νεροχύτης και μόνο αυτός.

Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρέπει να είναι έτσι. Μπορούμε κάλλιστα να δομήσουμε το δείπνο μας με έμφαση στο κρασί και όχι στο φαγητό. Μπορούμε να συνδυάσουμε ένα εξαιρετικό κρασί με κάτι τρομερά απλό.

Θα τολμήσω την ιεροσυλία: ακόμα και με ντελίβερι.

Ή καλύτερα, ακόμα και αν δεν θέλετε να ανοίξετε κάτι σπουδαίο, δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσετε έναν συνδυασμό της προκοπής ανάμεσα στην παραγγελία σας και στο μπουκάλι που θα ανοίξετε. Γιατί εντάξει, μια μπύρα μπορεί να την ανοίξει ο οιοσδήποτε, αλλά οι αναγνώστες των Οινομαγειρεμάτων θα είναι έτοιμοι για πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ο οδηγός που περιμένατε ακολουθεί!

Σουβλάκι
H πιο συνηθισμένη παραγγελία είναι μάλλον και η πιο δύσκολη. Αν περιοριστείτε σε ψητό κρέας, δεν υπάρχει πρόβλημα: Νάουσα, Νάουσα και πάλι Νάουσα. Άντε, αν θέλετε και εναλλακτική, πηγαίνετε για Γουμένισσα. Η τελευταία μάλιστα θα σταθεί και στα δύσκολα: αν δηλαδή παίξουν κρεμμύδια και τζατζίκια. Εκεί υπάρχει ζήτημα (ειδικά για το τζατζίκι). Το πιο αποδοτικό θα ήταν μια καλοφτιαγμένη ρετσίνα (δοκιμάστε τον Ρητινίτη της Γαίας). Δύσκολα θα αποφύγετε την μπύρα εδώ. Με τολμηρή παρέα θα δοκίμαζα κάποιον ξηρό αφρώδη οίνο (π.χ. την Ωδή Πανός του Σπυρόπουλου, από Μοσχοφίλερο).

Πίτσα
Η «φυσική» επιλογή είναι Ιταλία. To Chianti δεν δουλεύει τόσο καλά όσο θα περίμενε κανείς, σε αντίθεση με την Valpolicella που έχει την ελαφράδα που θέλει η πίτσα. Οι περισσότερες Νεμέες θα στεκόντουσαν καλά, ωστόσο ακόμα καλύτερη είναι μια Πάρος Μωραίτη. Γενικά, θα σας πρότεινα να αποφύγετε τα κρασιά με σώμα, και να προτιμήσετε κάποιο που του ταιριάζει να σερβιριστεί δροσερό. Και το Merlot ίσως, αν και δεν με ενθουσιάζει.

Κοτοπουλάδικα
Αναφέρομαι στα ψητά κοτόπουλα φυσικά, που αποτελούν κατηγορία χωριστή από το σουβλάκι. Το κοτόπουλο έχει την μαγική ιδιότητα να ταιριάζει με περίπου όλα τα κρασιά, έστω κι αν το ίδιο είναι μάλλον άγευστο ως πρώτη ύλη. Εδώ τα καλύτερα βαρελίσια Chardonnay σας θα δουλέψουν. Εναλλακτικά, γλυκόπιοτα λευκά από Μαλαγουζιά ή Viognier. Όχι ότι θα είχατε πρόβλημα με ένα καλό Pinot Noir ή ένα πιο «θηλυκό» Merlot. Το έρμο το κοτοπουλάκι θα σταθεί δίπλα σε όλα.

Burgers
Δεν μιλάμε για μακντόναλντς, έτσι; Μιλάμε για κάτι πιο έντιμο, από κρέας που παραμένει βρώσιμο και αφού κρυώσει. Κλασσικό μπιφτέκι σε ψωμί, με κάποια σαλάτα μέσα, αλλά προς Θεού χωρίς κέτσαπ. Ψητό κρέας με τηγανητές πατάτες κατά βάση, οπότε ένα Bordeaux είναι η καλύτερη εκδοχή που έχετε. Γενικά, οποιοδήποτε καλό Cabernet Sauvignon θα σταθεί άψογα, και αν σας αρέσουν οι πλούσιες γεύσεις κάτι από Καλιφόρνια ή Αυστραλία θα δέσει πολύ όμορφα.

Σούσι
Ναι, το κάνουν και αυτό delivery. Με μέτρο το wasabi γιατί έχει αποτελέσματα ανάλογα με το τζατζίκι. Η σαμπάνια είναι εδώ η καλύτερη απάντηση. Εναλλακτικά, διαλέξτε μια Σαντορίνη, με οξύτητα και επιθετικότητα που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Αλλά τι στο καλό, εδώ παραγγείλατε σούσι, η σαμπάνια θα σας δυσκολέψει;

Κινέζικο – τραγανή πάπια
Το καλύτερο pinot noir που μπορείτε να βρείτε. Μην το συζητάτε, διαλέξτε μια καλή Βουργουνδία και δώστε της να καταλάβει. Ο συνδυασμός είναι τέλειος. Μην το συζητάτε λέμε, αξίζει να παραγγείλετε απόψε πάπια για να δείτε πόσο γουάου λειτουργούν παρέα.

Λοιπά απω-ανατολίτικα
Με τα κινέζικα, ινδονησιακά, σετσουάν και δεν συμμαζεύεται, τα πράγματα είναι δύσκολα. Γεύσεις και μυρωδιές είναι έντονες, με παρατεταμένη επίγευση. Και όλα αυτά ριζικά διαφορετικά από οτιδήποτε με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι. Θα πρότεινα ένα καλό ροζέ. Ο Ερωδιός είναι άψογος για την περίσταση. Αν η παραγγελία έχει γλυκόξινα, δοκιμάστε ένα ροζέ από Αγιωργήτικο, όπως το 24h. Για ακόμα πιο ενδιαφέροντες συνδυασμούς, δοκιμάστε Riesling είτε Αλσατικά είτε Γερμανικά (Mosel). Και ο Οινοφόρος βγάζει ένα Riesling, αν και δεν είναι τόσο έντονα αρωματικό.

Κι ευτυχώς δεν έχουν αρχίσει ακόμα να μοιράζουν ινδικό, εκεί να δείτε πόσο περίπλοκη είναι η κουζίνα για να διαλέξουμε έτσι αβίαστα μπουκάλα κρασί.

Τι άλλο περιμένετε λοιπόν; Τα τηλέφωνα των ντελιβεράδικων; 😉

Advertisements

16 comments on “Κρασί και με το delivery

  1. Ο/Η ikd69 λέει:

    Ξέχασες τη μακαρονάδα, σινιόρε!! Ανάλογα με την περίσταση ένας αμπελώνας παπαϊωάννου ή και ένα ορεινό σπυρόπουλου είναι ό,τι πρέπει.

    Ι.

  2. Ο/Η mpampakis λέει:

    @ikd69:
    Πράγματι λείπουν από την λίστα, αλλά είναι εσκεμμένη παράλειψη. Τα ζυμαρικά δεν μπαίνουν σε κανόνα, καθώς η σάλτσα και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί υπαγορεύουν την κατεύθυνση του κρασιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πάστα «ζητάει» οίνο. Τον ποιον ακριβώς είναι μεγάλη συζήτηση, και πιθανότατα θα επανέλθω με χωριστό ποστ.

  3. Ο/Η αλεπού λέει:

    Βασικά, μπαμπάκη «ιερόσυλε» (συ είπας)δεν θα’ ταν κακιά ιδέα να μας δώσεις κανά τηλέφωνο για delivery σούσι και λοιπών άπω ανατολίτικων. (σοβαρολογώ)
    Χτες, τόλμησα ένα Chianti με μακαρονάδα μπολονέζ. Ε, δεν ερχόταν που δεν ερχόταν ο βασιλιάς, είπα να μην παέι χαμένο. Καλά έκανα 😉

  4. Ο/Η mpampakis λέει:

    @Αλεπού:
    χαχα – θα ψάξω να σου βρω βρε! Κυρίως τα σούσι παίζουν σε Β.Π. πάντως, οπότε είναι σκόπιμο να δεις με σοβαρό βλέμμα το ενοικιοστάσιό σου.
    Για το Chianti, πολύ καλά έκανες! Μια κλασσική μπολωνέζ του πάει γάντι. Το ξέρεις ότι η original εκδοχή της είναι χωρίς ντομάτα (ντομάτα = κακά νέα για το κρασί συνήθως) αλλά με πολλά καρότα; Το χρώμα το δίνει το καρότο τελικά.
    Ποιο chianti ήταν ακριβώς αλήθεια; Αν το συγκράτησες δλδ.

  5. Ο/Η tatine λέει:

    για τα λοιπά απώ ανατολίτικα μήπως η οξύτητα του Riesling είναι δρυμητάτη; τα Gewurtztraminer ή ένα Γερμανικό Trocken είναι καλή εναλλακτική;

    μη θεωρήσετε ότι σας αμφισβητώ, απλά η ανεκτή για μένα οξύτητα ενός λευκού είναι με το ζόρι για ένα Ασύρτικο. (για να σας εξομολόγηθώ δε, ότι σπανιώς πια πίνω λευκό ενίοτε καταστρατηγόντας και τις βασικές αρχές αρμονίας).

    καλησπερίζω.

  6. Ο/Η mpampakis λέει:

    @tatine:
    Κατ’ αρχήν, δεν είμαι κανένας επαγγελματίας, οπότε κάθε πιθανή αμφισβήτηση είναι απολύτως θεμιτή. 🙂 Εν προκειμένω, οι εναλλακτικές ανοίγουν απλώς την συζήτηση.

    Το Gewurtztraminer είναι όντως καλή λύση, ομολογώ ότι κακώς δεν το είχα στις ιδέες (την πάτησα γιατί δεν με ενθουσιάζουν τα κρασιά που δίνει και το έχω λίγο εκτός).

    Τα αλσατικά Riesling θεωρώ ότι είναι αρκούντως αρωματικά για να σταθούν δίπλα σε ταϊλανδέζικα και καντονέζικα πιάτα. Από κει και πέρα είναι θέμα γούστου. Πάντως, το trocken ενδέχεται να είναι και πάλι από Riesling (και μάλιστα trocken = ξηρό). Τα γερμανικά κρασιά είναι αρκετά συχνά ημίξηρα (ο καιρός εκεί δεν ευνοεί την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού) και αυτό δένει πολύ αρμονικά με την απωανατολίτικη κουζίνα.

    Το Ασύρτικο έχει αρκετή οξύτητα κατά την γνώμη μου (εντάξει, το Μοσχοφίλερο είναι ακόμα πιο οξύ χαχα). Για κάτι πιο ήπιο, ένα Ροδίτης από την Πάτρα όπως το Ασπρολίθι είναι μια καλή ιδέα. Δοκιμάστε μια Μαλαγουζιά, πιστεύω ότι θα είναι αυτό που ζητάτε. Ή ένα blanc de noir από Ξυνόμαυρο.

    Την καλησπέρα μου.

  7. Ο/Η tatine λέει:

    το Μοσχοφίλερο δε το συμπαθώ, φλύαρο αρωματικά και με ασθενές σώμα. Ξυνόμαυρο Blanc de Noirs είναι καλή περίπτωση, (συμπεριλαμβανομένου του Skin Contact για να πάρει το τραγανό και το παιχνιδιάρικο του ξυνόμαυρου) και πάω να βρω από κανέναν οδηγό άκρη για τα Γερμανικά και τα Αυστριακά οινικά διαμάντια για να επανέλθω να σας πω.

    Κτήμα Αλφα, Κόκκινο, ΆΛΦΑ one και Tempranillo Παυλίδη είναι τα τελευταία δείγματα του Βορειοελλαδικού αμπελώνα που με έχουν συναρπάσει. ούτε εγώ είμαι επαγγελματίας στο χώρο του κρασιού δηλαδή. έχω ενθουσιαστεί με το blog σας. μου επιτρέπετε;

    θα σας επισκέπτομαι να αλλάζουμε απόψεις προς βρόσιν και πόσιν. να είναι καλά η Κροτ εκείνη μου έγραψε για σας.

    έχω χαρεί πολύ που υπάρχει αγάπη για κρασί και το απόσταγμα στη μπλογκόσφαιρα.

    θα τα ξαναπούμε, λοιπόν.

  8. Ο/Η alepou λέει:

    Το ένστικτο με οδήγησε σωστά λοιπόν, παρόλο που ομολογώ ότι δεν το ήξερα: Η μπολονέζ ήταν με καρότο!
    Α, και το Chianti που απολαύσαμε συνοδευτικά ήταν Fattoria Campigiana. (θεωρείται καλό;)

  9. Ο/Η mpampakis λέει:

    @tatine:
    «το Μοσχοφίλερο δε το συμπαθώ, φλύαρο αρωματικά και με ασθενές σώμα» – θα μπορούσα να γράψω τα ίδια για το Gewurtz – χαχαχα
    Πάντως το Μοσχοφίλερο δίνει κρασιά φαγητού, είναι πολύ έντονη η οξύτητά του για σκέτο. Έχεις δοκιμάσει (γυρνάω στον ενικό) του Τσέλεπου; Την θεωρώ την σταθερά καλύτερη Μαντίνεια, πλούσια αρωματική και με όμορφη επίγευση.
    Μια άλλη περίπτωση που θα σου αρέσει, λευκό με σώμα και ήπια οξύτητα, είναι η Δόρυσσα. Ξηρό από Μοσχάτο που εμφιαλώνει ο συνεταιρισμός της Σάμου. Και με κόστος γύρω στα €6 είναι πολύ καλή περίπτωση.
    Το Κτήμα Άλφα δυστυχώς δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη δυστυχώς, είναι σε αυτά που θα δοκιμάσω στο προσεχές διάστημα. Έχω μια μικρή ένσταση για τις τιμές που έχω ακούσει ότι φέρει, αλλά όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για αυτό.
    Η Κροτ με διαφημίζει σταθερά τελικά χεχε – χαίρομαι που θα τα λέμε συχνά! 🙂

    @Αλεπού:
    Τελικά σε όλα αν ακολουθήσουμε το ένστικτο θα βγάλουμε την άκρη! Δεν την ξέρω την Fattoria Campigiana, έλεγα μήπως πέφταμε σε κανέναν από τους παραγωγούς που γνωρίζω. Μην φανταστείς και πολλούς δλδ, γιατί αν υπάρχει μία χώρα με χαοτικό κρασί αυτή είναι η Ιταλία! Θα τσεκάρω την βιβλιογραφία μου και θα σου πω.

  10. Ο/Η specialK λέει:

    εγώ προσωπικά δεν θα άνοιγα κανένα κρασί από τα προαναφερόμενα που γνωρίζω για delivery……είναι μη συμβατά με την έννοια του πρόχειρου ακόμα και για οικονομικούς λόγους αν θέλετε….
    ωραία προσπάθεια συνδυασμού βέβαια …και περί ορέξεως…. 🙂
    τα 50 ευρώ με κρασιά για το Sale e Pepe είναι οικονομική τιμή συγκριτικά με τις κανονικές του…..

  11. Ο/Η mpampakis λέει:

    @specialK:
    Καλώς ήλθες. ΟΚ, μπορείς να βρεις κάποια πιο «προσγειωμένη» εκδοχή της κάθε φιάλης. Το ερώτημα εδώ είναι αν σκοπεύεις να πιεις κρασί ή όχι. Εγώ πίνω σχεδόν σε κάθε γεύμα (στο σπίτι), οπότε κάποια
    αντίστοιχη λίστα την βρίσκω ενδιαφέρουσα. 🙂
    Για το Sale e Pepe θα συμφωνήσω. Να πω μάλιστα ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο μάλιστα έχει εκπληκτική λίστα κρασιών, σκέτο όνειρο!

  12. Ο/Η tatine λέει:

    για την Μαντινεία του Τσέλεπου θα συμφωνήσω (απολαυστικό να διαφωνεί κανείς μαζί σου, μαθαίνει κιολας, οικειοποιήθηκα κι εγώ τον ενικό).
    το AΛΦΑ ΟΝΕ έχει ακόμη μια ιδιεταιρότητα, για κάθε χρονιά επιλέγονται άλλες ποικιλίες.

    οι τιμές δικαιολογούνται αν δεις το κτήμα και τον αμπελώνα. τέτοιο πράγμα στην Ελλάδα άλλο δεν υπάρχει.. λόγω τιμής. θυμίζει Νέο Κόσμο, επένδυση εκατ. ευρώ αν ανηφορίσεις κλείσε τους ραντεβού για ξενάγηση. δέχονται με πολλή φιλοξενία και ιδιώτες. θα ευχαριστηθείς κάθετες και θα δοκιμάσεις και το ΑΛΦΑ Ω που είναι η γλυκειά ετικέτα και δεν κυκλοφορεί στην αγορά. στον Οινοχόο του Σαββάτου που πέρασε και στο βημαMEN της προηγούμενης Κυριακής είχε αφιέρωμα στο Κτήμα Άλφα, έτσι για να σου ανοίξει η όρεξη.

    χάρηκα κ. Μπαμπάκη που υπάρχεις στην Blogόσφαιρα, πολύ χάρηκα.

  13. Ο/Η krot λέει:

    εγώ σε διαφημίζω, εσύ όμως λες πως σε διασύρω!! :ΡΡΡΡ

    Μα, καλά θα χαλαίσεις Μπορντώ για μπέργκερς; Και θα χαλαλίσεις υπέροχα αλσατικά κρασιά, για να φας απωανατολίτικες αηδίες;

    τσκ τσκ τσκ!!!!

  14. Ο/Η specialk λέει:

    ευχαριστώ….
    να προτείνω κάτι; μην τρως delivery αν θες να πίνεις κάτι τόσο εκλεκτό….(καλά μη χτυπάς)!

    η λίστα του Ίβαν, δηλαδή η κάβα του είναι ένα όνειρο κυριολεκτικό, ίσως και θερινής νυκτός! την έχω δει από κοντά, εξ’ου και η κλοπή της πριν από χρόνια….φαντάζομαι δεν έχει γίνει πολλές φορές στα ελληνικά χρονικά κάτι τέτοιο! 🙂

  15. Ο/Η Kounelos λέει:

    Αποτελούσε ερώτημα και για μένα αν πρέπει να «χαλάσω» ένα καλό κρασί για ένα delivery δείπνο, αλλά τελικά το έλυσα. Αφού δεν μπορώ μια μέρα να έχω σπιτικό φαγητό ας φάω delivery. Αφού όμως έχω τη δυνατότητα να ανοίξω ένα καλό κρασί θα το κάνω ό,τι κι αν υπάρχει στο τραπέζι, αρκεί αυτό που θα φάω να συνδυάζεται έστω και στοιχειωδώς με το κρασί που θα πιω.
    Στην πίτσα δε έχω δοκιμάσει διάφορα κρασιά ως συνοδεία και τείνω να συμφωνήσω με την επιλογή σου. Στο σουβλάκι χτύπα ξινόμαυρο. Εγγύηση. Με το κοκορέτσι και το κεμπάπ έχω ένα ερώτημα, αλλά αν βρεις νορμάλ κοκορέτσι ή κεμπάπ delivery, θα βρεις και το κρασί που θα το συνοδεύσει.

  16. Ο/Η mpampakis λέει:

    @tatine:
    Η πρακτική να επιλέγονται κάθε χρονιά άλλες ποικιλίες, οι πλέον σωστά ωριμασμένες φαντάζομαι, είναι πολύ καλή και ενδεχομένως κάτι τέτοιο συμβάλει στην υψηλή τιμή του κρασιού. Πολύ δελεαστικό ακούγεται για επίσκεψη, θα μπει στο πρόγραμμα και αυτό!
    Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου αρέσει το blog!

    @Κροτ:
    Σφάχτε τα, σφάχτε τα όλα! 🙂
    Τι εναλλακτικές έχω δλδ για τα burger; Κόκα-μπλιαχ-κόλα; Πρέπει να είμαι άρρωστος για να μην πιω κρασί ξέρεις.
    Την διαφήμιση την αναγνωρίζω και σε έχω ευχαριστήσει επανειλημένα, ‘ντάξει; ;^p

    @specialk:
    Θα επιδιώξω να το συνοδεύσω με κάτι πιο καλό. Άλλωστε προτιμώ να μαγειρέψω κάτι πρόχειρο, παρά να παραγγείλω και προσπαθούμε να αποφεύγουμε το delivery, τουλάχιστον στο σπίτι. Πάντως, κάτι πρέπει να πιεις, έτσι δεν είναι;

    @Κούνελος:
    Αυτής της λογικής είμαι κι εγώ αγαπητέ. Αν για κάποιο λόγο θέλω να σφάξω ένα μπουκάλι, θα το σφάξω. Καλό θα ήταν να έχω μαγειρέψει κάτι της προκοπής, αλλά αν δεν το καταφέρω υπάρχουν *και* ντελιβεράδικα της προκοπής!
    Για το σουβλάκι, το ίδιο δεν λέμε; Ξινόμαυρο = Νάουσα. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s